Berkat dapat keputusan terbaik STPM, gadis ini berjaya dapat kerakyatan Malaysia

by Oh! Semput


HOME Posted on 29 Mar 2019 18:04:54Salah satu perkara istimewa yang tidak disedari ramai adalah hak kerakyatan. Banyak faedah yang boleh diterima oleh seseorang warganegara mengikut negara masing-masing.

Contohnya, rakyat di Malaysia mendapat perkhidmatan kesihatan dengan harga yang murah. Inisiatif  kerajaan yang disebut sebagai subsidi, dapat membantu mengurangkan bebanan dan tanggungan rakyat.

Namun, masih ramai yang tidak mempunyai kewarganegaraan atau tidak mempunyai kad pengenalan ekoran masalah atau komplikasi tertentu.

alt

alt

Tular baru-baru ini apabila seorang perempuan bernama Roisah Abdullah, 22, berjaya mendapatkan haknya sebagai warganegara setelah 6 tahun bergelut dan bersusah payah untuk bergelar rakyat Malaysia secara sah.

alt

Nama dan kisah Roisah mula mendapat perhatian sejak dua tahun lepas apabila dia muncul sebagai pelajar terbaik STPM dengan kutipan CGPA 3.68. Namun, dia gagal untuk memasuki mana-mana IPTA ekoran status kerakyatannya.

alt

alt

Kementerian Dalam Negeri baru-baru ini menyerahkan dokumen kerakyatan Roisah kepada Zuraida Kamaruddin, Menteri Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang juga merupakan ibu angkat kepada Roisah.

“Sebuah badan NGO perkenalkan Roisah kepada saya. Menurut Jabatan pendaftaran Negara, ada beberapa isu yang membuatkan permohonan kerakyatan Roisah ditolak pada tahun 2013. Jadi saya mengambil keputusan untuk menjadikan dia sebagai anak angkat saya.”

Kes Roisah telah disuarakan oleh dua peguam iaitu N. Surendran dan Latheefa Koya, malah mereka turut berkempen untuk mendapatkan sokongan orang ramai.

Permohonan seterusnya dibuat pada bulan Mei tahun lalu dan telah diluluskan pada bulan Oktober 2018.

alt

alt

Roisah meluahkan rasa gembiranya dan menyatakan bahawa hak kerakyatan itu seakan-akan hadiah hari jadi buatnya.

“Perkara pertama yang saya nak lakukan ialah membuka akaun bank dan mendaftar kad LRT untuk pelajar.”

Menurutnya lagi, dia bersyukur kerana tidak lagi perlu membayar kos rawatan kesihatan yang mahal di hospital swasta.

Roisah sekarang sedang melanjutkan pelajarannya dalam bidang perakaunan di Universiti Tun Abdul Razak (Unirazak) yang telah menawarkan biasiswa pendidikan kepadanya.

: Kwiknews

Komen

's

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News