Covid-19 Boleh Tersebar Melalui Udara? Dr Say Jelaskan Virus Tersebar Menerusi…..

by Oh! Semput


HOME Posted on 26 Mar 2020 23:05:09



Seperti yang semua sedia maklum, negara kita dalam usaha untuk menangani wabak Covid-19 yang dilihat semakin menular di negara ini.

Pelbagai inisiatif telah dilakukan supaya rakyat mendapat maklumat tepat mengenai wabak ini dan turut membantu mereka melindungi diri sendiri.

Satu video telah tular dari World Health Organisation dan telah dikongsikan oleh seorang doktor yang dikenali sebagai Dr Say Shazril.

Video tersebut merupakan temuramah berkenaan dengan penyebaran wabak Covid-19 melalui udara.

View this post on Instagram

Topik : COVID-19 TERSEBAR MELALUI UDARA? First of all sy ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada anda semua kerana hari ini Dewan Bandaraya & Majlis Perbandaran telah menarik balik peraturan mewajibkan pemakaian mask di supermarket. Pihak atasan dengar rintihan & suara kita peeps, syukur Alhamdullilah. Terima kasih juga @kementeriankesihatanmalaysia atas tindakan yg cukup pantas & cekap. Merujuk kepada topik arini, sy ada dapat beberapa dm berbunyi “doc, tau tak COVID-19 ni boleh tersebar melalui udara? Tak ke bahaya kalau kita tersedut udara yg ada virus ni?”. Well peeps, COVID-19 hanya boleh tersebar melalui udara kepada medical frontliners kita apabila mereka ingin melakukan prosedur2 invasive seperti intubasi. Atas sebab ini lah kenapa kita nampak mereka pakai suit tebal macam astronaut beserta penutup mata. Senang kata kepada rakyat jelata CARA PALING UTAMA COVID-19 ni merebak adalah melalui titisan pernafasan (respiratory droplets) daripada batuk/ bersin mereka2 yg dijangkiti. Sebab itulah TERSANGAT PENTING kita menjaga jarak antara satu sama lain sebab virus in boleh merebak sehingga 1 meter. Lepas tu mesti korang nak tanya “virus ni boleh hidup pada permukaan, betul ke doc?”. Jawapannya ya akan tetapi ini bukanlah CARA UTAMA COVID-19 merebak. Atas sebab inilah juga TERSANGAT PENTING untuk kita kerap mencuci tangan. Semua benda yg disarankan ada tujuannya peeps. Takdelah KKM, WHO suruh kita laksanakan semua ni tanpa sebab. Betapa indahnya ilmu, bila kita tahu kenapa kita perlu menjarakkan diri, kenapa kita perlu kerap cuci tangan barulah kita mahu melakukannya dengan jitu. Walaupun sy tiada kepakaran dalam bidang ini tapi sekiranya sy berjaya menjawab persoalan yg bermain di pemikiran korang, cukup membahagiakan sy dah. #schoolingbysay

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

COVID-19 TERSEBAR MELALUI UDARA?

Sebelum ini, beberapa kawasan telah mewajibkan setiap orang untuk memakai mask ketika berada di supermarket.

“First of all saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada anda semua kerana hari ini Dewan Bandaraya & Majlis Perbandaran telah menarik balik peraturan mewajibkan pemakaian mask di supermarket”.

View this post on Instagram

Topic : To Mask Or Not To Mask? . Tergerak hati sy nak buat topik ni arini atas 2 sebab. Sebab pertama sy tidak dibenarkan masuk ke @myvillagegrocer Cyberjaya pagi tadi untuk membeli groceries kerana tak pakai mask & sebab kedua sy tengok makin berleluasa penjualan mask berharga Yahudi, sekotak 25 mask harganya RM80 kiranya satu mask tu RM3.20 melebihi had yg ditetapkan kerjaan yakni RM2! Belum cerita lagi scammers yg cakap jual mask, last2 duit kalian yg dikebas. . Persoalannya sekarang PERLUKAH pemakaian mask ni sebenarnya? Pagi tadi sy dipandang jelek ibarat sy bertelanjang padahal meh sy cerita SIAPA YANG PERLU PAKAI MASK NI: . 1) Petugas kesihatan yg mengendali pesakit (doktor, misi, pegawai kesihatan) 2) Petugas di barisan hadapan (polis, tentera) 3) Jika anda menjaga individu yg ada gejala pernafasan 4) Jika anda ada gejala pernafasan (batuk, selsema) . Sekiranya anda tak tergolong dalam kumpulan di atas, ANDA TIDAK PERLU MEMAKAI MASK. “Tapi doc, buatnya orang tu bersin pastu dia tak pakai mask & kita tak pakai mask, tak ke naya?”. Sebab itulah sangat dititikberatkan social distancing 1 meter tu. Tak pakai mask yg dipersoalkan padahal dalam supermarket bersardin-sardin kalian ok pulak? Bagi pendapat sy daripada melarang orang tak ber-mask masuk supermarket lebih baik hadkan kemasukan pelanggan & nak lagi bagus rekod suhu pelanggan sebelum masuk supermarket. . “Aah sy tak kisah doc, sy nak pakai jugak” by all means silakan. Hukum yg sy sebut tadi pun PERLU, bukannya WAJIB. Jadi nak pakai mask silakan tapi janganlah larang kebebasan mereka yg tak pakai. @kementeriankesihatanmalaysia dah keluarkan poster pasal mask, WHO juga. Daripada anda bazirkan duit mengenyangkan Yahudi topeng & scammers kat luar sana baik anda sumbang kepada KKM untuk pembelian alat-alat keperluan perubatan bukankah itu jauh lebih baik? . #schoolingbysay

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

 “Pihak atasan dengar rintihan & suara kita peeps, syukur Alhamdullilah. Terima kasih juga @kementeriankesihatanmalaysia atas tindakan yg cukup pantas & cekap”.

Namun begitu, atas beberapa faktor peraturan itu dikatakan telah ditarik balik oleh pihak berkuasa.

Covid-19 tersebar melalui udara?

Terdapat juga beberapa spekulasi yang mengatakan wabak Covid-19 ini dikatakan boleh merebak melalui udara.

Mendengar persoalan itu, Dr Say terpanggil untuk berkongsi dan menjawab persoalan  tersebut demi memberi pengetahuan yang betul dan tepat kepada orang ramai.

“Merujuk kepada topik arini, sy ada dapat beberapa dm berbunyi “doc, tau tak COVID-19 ni boleh tersebar melalui udara?”.

Sebab itu Barisan hadapan pakai suit tebal macam astronaut

Dr Say turut menerangkan mengapa medical frontliners memakai suit tebal untuk melindungi diri mereka dari terkena jangkitan wabak berkenaan.

“Tak ke bahaya kalau kita tersedut udara yg ada virus ni?”. Well peeps, COVID-19 hanya boleh tersebar melalui udara kepada medical frontliners kita apabila mereka ingin melakukan prosedur2 invasive seperti intubasi”.

“Atas sebab ini lah kenapa kita nampak mereka pakai suit tebal macam astronaut beserta penutup mata“.

Jaga jarak antara satu sama lain

Selain itu, beliau turut memberitahu cara paling utama bagaimana wabak Covid-19 ini boleh merebak.

“Senang kata kepada rakyat jelata CARA PALING UTAMA COVID-19 ni merebak adalah melalui titisan pernafasan (respiratory droplets) daripada batuk/ bersin mereka2 yg dijangkiti”.

Beliau turut menegaskan menjaga jarak antara satu sama lain adalah tersangat penting dalam mencegah diri dari dijangkiti wabak ini.

“Sebab itulah TERSANGAT PENTING kita menjaga jarak antara satu sama lain sebab virus in boleh merebak sehingga 1 meter”.

Virus ini boleh hidup dalam permukaan?

Di samping itu, Dr Say turut menjawab beberapa isu mengenai wabak ini antaranya mengenai wabak ini yang dikatakan boleh hidup diatas permukaan.

“Lepas tu mesti korang nak tanya “virus ni boleh hidup pada permukaan, betul ke doc?”.

“Jawapannya ya akan tetapi ini bukanlah CARA UTAMA COVID-19 merebak. Atas sebab inilah juga TERSANGAT PENTING untuk kita kerap mencuci tangan”.

Mengapa kita disarankan menjaga jarak dan kerap mencuci tangan?

“Semua benda yg disarankan ada tujuannya peeps. Takdelah KKM, WHO suruh kita laksanakan semua ni tanpa sebab”.

Bercakap mengenai saranan KKM , orang ramai digalakkan kerap membasuh tangan dan menjarakkan diri. Dr Say turut mengulas dua perkara asas itu perlu orang ramai lakukan ketika ini.

“Betapa indahnya ilmu, bila kita tahu kenapa kita perlu menjarakkan diri, kenapa kita perlu kerap cuci tangan barulah kita mahu melakukannya dengan jitu”.

Dr Say turut gembira berkongsi pemikiran dengan orang ramai

“Walaupun saya tiada kepakaran dalam bidang ini tapi sekiranya saya berjaya menjawab persoalan yang bermain di pemikiran korang, cukup membahagiakan saya dah”.

YOY Network

Semoga kita sama-sama berkongsi pengetahuan dengan orang ramai mengenai wabak ini dan bekerjasama menangani virus ini dari terus merebak di negara kita.

SUMBER ASAL


Leave a Comment:

Related News


loading...