MAHB dapat tawaran pengambilalihan bernilai lebih RM2 bilion

by Oh! Semput


14
SHARES
187
VIEWS
Posted on 15 May 2024 15:00:17

MALAYSIA Airports Holdings Bhd berkata ia telah menerima tawaran pengambilalihan bernilai lebih RM2 bilion daripada konsortium yang diketuai oleh pemegang saham utamanya Khazanah Nasional Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Menurut laporan The Edge, pengendali lapangan terbang itu, dalam pemfailan Bursa Malaysia, berkata konsortium itu menawarkan RM11 sesaham untuk memperoleh kesemua baki 1.12 bilion saham MAHB yang belum dipegang oleh mereka.

Ini mewakili kira-kira 58.78% kepentingan dalam syarikat itu.

Harga tawaran ialah 60 sen atau 5.77% lebih tinggi daripada harga saham MAHB pada penutupan pasaran hari ini.

Saham telah memperoleh lebih 38% tahun-setakat ini. Saham itu, yang dagangannya digantung pada Selasa untuk memberi laluan kepada pengumuman itu, mencecah rekod tertinggi RM10.46 sebelum itu. Saham itu didagangkan pada purata RM7.67 sepanjang setahun yang lalu.

Khazanah dan KWSP bekerjasama dengan Global Infrastructure Partners (GIP) yang berpangkalan di New York dan Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), dalam membentuk konsortium yang digelar Gateway Development Alliance Sdn Bhd (GDA), untuk mengambil MAHB secara persendirian.

Laporan itu berkata Khazanah akan memegang 40% kepentingan dalam konsortium itu, manakala KWSP akan memegang 30% kepentingan.

Baki 30% akan dipegang secara kolektif oleh GIP dan ADIA. Khazanah memiliki 33.24% kepentingan dalam MAHB, manakala KWSP memegang 7.86%. ADIA mempunyai 0.13%.

The Edge juga sebelum ini melaporkan, memetik sumber, bahawa empat pihak sedang bekerjasama untuk menswastakan MAHB dan bahawa beberapa pemegang saham besar MAHB merancang untuk membentuk konsortium untuk mengambil operator lapangan terbang itu secara persendirian.

Pengambilalihan MAHB bertujuan untuk menaik taraf dan memodenkan operasi syarikat, meningkatkan perkhidmatan penumpang, menambah baik ketersambungan syarikat penerbangan dan merangsang pertumbuhan trafik, kata penawar bersama mengenai rasional tawaran mereka.

Selain itu, penawar bersama juga sedang mencari untuk menarik syarikat penerbangan baharu, meningkatkan tahap perkhidmatan, mengembangkan kapasiti lapangan terbang, dan memacu rangsangan ekonomi dengan bekerjasama dengan badan negeri dan perniagaan tempatan untuk mengembangkan aktiviti di sekitar lapangan terbang MAHB.

Perjanjian itu, yang akan mencecah kira-kira RM12.32 bilion atau AS$2.6 bilion, akan menjadi pemerolehan terbesar Malaysia dalam hampir tiga tahun sejak DiGi.Com Bhd mengambil alih Celcom Axiata Bhd pada AS$5.94 bilion pada 2021, menurut Dealogic. – 15 Mei, 2024.

Ad test

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts