Shah Alam Dilanda Banjir Kilat, Penduduk Dinasihatkan Kekal Waspada

by Oh! Semput


10
SHARES
136
VIEWS
Posted on 16 Feb 2026 18:01:40

Shah Alam malam ini mengalami banjir kilat susulan hujan lebat berterusan yang melanda beberapa kawasan utama termasuk Seksyen 7, Kampung Melayu Subang, dan Seksyen 26. Kejadian ini menyebabkan paras air meningkat di kawasan rendah, namun setakat ini keadaan masih terkawal dan tiada pemindahan penduduk dijalankan.

Menurut pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), anggota dari Balai Bukit Jelutong sudah digerakkan untuk memantau situasi serta bersiap sedia bagi sebarang kemungkinan kecemasan. Keadaan air dilaporkan semakin meningkat pada awal malam, tetapi surut sedikit apabila hujan mulai reda.

Fenomena banjir kilat di Shah Alam kerap berlaku ketika hujan berterusan dalam tempoh singkat, terutamanya di kawasan rendah dan berhampiran saliran semula jadi yang terbatas. Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) sebelum ini telah mengeluarkan amaran hujan lebat dan ribut petir di Selangor, yang meningkatkan risiko kejadian banjir kilat di beberapa kawasan.

Orang ramai dinasihatkan sentiasa berhati-hati, mengelakkan kawasan rendah yang terjejas, dan memantau perkembangan cuaca melalui saluran rasmi. Pihak berkuasa menekankan agar penduduk sentiasa bersiap siaga menghadapi kemungkinan perubahan paras air, walaupun pada masa ini keadaan dilaporkan terkawal.

Secara keseluruhan, banjir kilat malam ini menekankan pentingnya kesedaran komuniti terhadap risiko banjir kilat, terutamanya di kawasan bandar yang sering menghadapi masalah saliran semasa hujan lebat.

Shah Alam Dilanda Banjir Kilat, Penduduk Dinasihatkan Kekal Waspada #1 The News Malaysia.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts