10 Filem Korea Terbaru 'Best' (2023 / 2024), Boleh Tonton Secara Online!

by Oh! Semput


5
SHARES
70
VIEWS
Posted on 11 Jun 2024 10:01:53

Filem Korea telah mencipta gelombang besar sehingga menarik minat penonton dari seluruh dunia.

Tidak diragukan lagi, plotnya yang unik berjaya memberikan kesan mendalam kepada audiens.

Tambahan pula, keunggulan filem-filem ini sering dibincangkan di kalangan komuniti dalam talian dan di media sosial.

Di bawah ini adalah 10 filem Korea yang mesti ditonton untuk menamakan beberapa karya menarik dalam dua tahun kebelakangan ini.

Exhuma (2024)

Sinopsis

Mengisahkan sebuah keluarga kaya di LA yang mengalami kejadian paranormal berulang, memaksa mereka memanggil sekumpulan pakar paranormal untuk membantu. Dalam usaha menghapuskan sumpahan dengan memindahkan tempat persemadian terakhir nenek moyang mereka, kubur itu ditemui di sebuah kampung terpencil di Korea. Proses penggalian yang menakutkan melepaskan kuasa jahat yang lama tersembunyi di bawahnya, membawa rahsia gelap dari masa lalu yang kembali menghantui mereka.

Genre: Seram, Misteri

Tarikh Terbitan: 22 Februari 2024

Badland Hunters (2024)

Sinopsis

Filem aksi ini berlatarbelakangkan Seoul, Korea Selatan yang berubah menjadi kawasan tandus apokaliptik selepas gempa bumi besar, menyebabkan tamadun, undang-undang dan ketenteraman runtuh sepenuhnya. Sebagai sekuel kepada filem 'Concrete Utopia', cerita ini mengikuti watak-watak yang berusaha untuk bertahan hidup di Seoul yang kacau-bilau, tiga tahun selepas kejadian dalam filem pertama. Dalam keadaan huru-hara, seorang pemburu berusaha menyelamatkan seorang remaja daripada cengkaman doktor gila, yang mengurungnya dalam kem yang penuh dengan penganut kultus berbahaya.

Genre: Aksi, Sains Fiksyen

Platform Online: Netflix

Tarikh Terbitan: 26 Januari 2024

Officer Black Belt (2024)  

Kredit foto: Instagram Netflix Malaysia

Sinopsis

Berkisarkan seorang pengamal seni mempertahankan diri yang tidak mampu mengabaikan orang yang memerlukan bantuan dan seorang pegawai, bersatu tenaga untuk melawan jenayah. Dengan cara mereka yang tersendiri, mereka bekerjasama untuk memantau dan mencegah jenayah daripada berlaku.

Genre: Aksi, Komedi

Platform Online: Netflix

Tarikh Terbitan: Akan datang 2024

Unlocked (2023)

Sinopsis

Unlocked berkisar kehidupan seorang wanita yang berubah menjadi kacau-bilau selepas kehilangan telefon bimbitnya. Dia yang seorang pekerja pejabat biasa ini bernasib baik kerana berjaya mendapatkan kembali telefonnya. Namun, sejak itu, dia mula diancam oleh seorang lelaki yang menggunakan telefon itu untuk menjejaki setiap gerak-gerinya, menjadikan hidupnya penuh dengan ketakutan dan ketidakpastian.

Genre: Psikologi Thriller

Platform Online: Netflix

Tarikh Terbitan: 17 Februari 2023

Love Reset (2023)

Sinopsis

Mengisahkan sepasang suami isteri yang mengalami amnesia akibat kemalangan kereta, 30 hari sebelum perceraian mereka. Walaupun dahulu mendapat tentangan hebat daripada keluarga untuk berkahwin, mereka tetap bersatu atas dasar cinta. Selepas kemalangan, dengan ingatan yang hilang, mereka jatuh cinta semula, namun keluarga mereka berusaha untuk memulihkan ingatan mereka bagi meneruskan perceraian yang dirancang.

Genre: Komedi Romantik

Platform Online: Viu

Tarikh Terbitan: 3 Oktober 2023

Sleep (2023)

Sinopsis

Sleep mengisahkan tentang seorang isteri muda yang sedang hamil, yang terdesak mencari cara untuk menghentikan tabiat suaminya yang berjalan dalam tidur dengan tingkah laku yang mengerikan. Pada mulanya, suaminya hanya bercakap dalam tidur, namun keadaan semakin buruk apabila dia mula bertindak tanpa ingatan tentang apa yang dilakukannya pada malam sebelumnya. Selepas rawatan di klinik gagal, mereka beralih kepada seorang dukun untuk mencari penyelesaian.

Genre: Seram, Misteri

Platform Online: Viu

Tarikh Terbitan: 6 September 2023

The Roundup: No Way Out (2023)

Sinopsis

Tujuh tahun selepas penggempuran di Vietnam, seorang detektif menyertai sebuah unit siasatan jenayah baru. Dia ditugaskan untuk menyiasat kes yang didapati melibatkan dadah sintetik dan kumpulan samseng di Incheon. Dalam misinya, dia berdepan dengan seseorang yang merupakan anak keluarga berpengaruh selain gengster Jepun, menjadikan siasatan ini lebih rumit dan berbahaya.

Genre: Aksi Jenayah

Platform Online: Apple TV

Tarikh Terbitan: 31 Mei 2023

Concrete Utopia (2023)

Sinopsis

Kisah ini berpusat pada kehidupan para mangsa yang terselamat daripada gempa bumi besar di Seoul, Korea Selatan. Hanya satu bangunan apartmen yang masih berdiri, dikenali sebagai Apartmen Hwang Gung, menjadi tempat perlindungan bagi mereka. Di tengah usaha untuk memulakan kehidupan baru, mereka berdepan cabaran ketika bilangan penghuni yang semakin meningkat tidak dapat lagi ditampung apartmen tersebut. Para penghuni mula berasa terancam terhadap kesejahteraan dan kelangsungan hidup mereka, menyebabkan ketegangan dan pertarungan untuk bertahan.

Genre: Thriller

Platform Online: Viu

Tarikh Terbitan: 9 Ogos 2023

Dr Cheon And Lost Talisman (2023)

Sinopsis

Kisah ini berkisar tentang seorang lelaki yang tidak percaya pada hantu, walaupun dia adalah cucu kepada seorang dukun terkenal di kampung dan mencari nafkah dalam bidang tersebut. Suatu hari, dia diberi tugas untuk menyelamatkan seorang gadis yang dirasuk, namun kes itu membawa dia ke dalam rangkaian peristiwa misteri yang mencabar kepercayaannya. Semasa menyiasat kes tersebut, dia terpaksa menghadapi iblis yang menghancurkan keluarganya, memaksa dia mendepani ketakutan zaman kanak-kanak yang cuba dia lupakan sekaligus mempersoalkan semula kepercayaannya.

Genre: Seram, Aksi

Platform Online: Viu

Tarikh Terbitan: 27 September 2023

Following (2024)

Sinopsis

Filem misteri ini mengisahkan seorang ejen hartanah yang mempunyai hobi menyelinap masuk ke dalam rumah orang asing untuk memerhati kehidupan mereka. Suatu hari, ketika dia melawat rumah seorang wanita yang juga seorang pempengaruh media sosial, dia terkejut apabila menemui wanita itu mati di sofa. Tanpa sebab yang jelas, dia menjadi suspek dalam kes itu dan kini terpaksa membuktikan kebenarannya dengan mencari pembunuh sebenar.

Genre: Misteri, Thriller

Tarikh Terbitan: 15 Mei 2024

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts