Filipina tolak bantuan pembangunan AS

by Oh! Semput


HOME Posted on 20 Dec 2017 10:00:42MANILA: Pemerintah Presiden Filipina Rodrigo Duterte menarik diri daripada program bantuan pembangunan Amerika Syarikat. Program itu memerlukan para penerimanya untuk menyokong demokrasi dan membanteras rasuah.

Demikian menurut kedua-dua negara tersebut hari ini (19 Dis).

Jurucakap Presiden Duterte, Encik Harry Roque berkata Manila memutuskan untuk tidak berunding mengenai "perjanjian" kedua dengan Millennium Challenge Corporation (MCC), yang memperuntukkan sebanyak $433.9 juta bagi projek-projek anti-kemiskinan Filipina pada 2010.

The Millennium Challenge atau Cabaran Milenium, dibangunkan oleh Kongres Amerika Syarikat pada 2004. Ia memberi sokongan berskala besar kepada negara-negara miskin yang komited kepada tadbir urus yang baik serta kebebasan ekonomi dan yakin bahawa itulah kunci untuk mengatasi kemiskinan.

MCC mengumumkan pada Disember 2015 bahawa Filipina layak untuk membangunkan program kedua berbilang tahun dengan dana dari Amerika Syarikat.

Namun setahun kemudian, kedutaan Amerika Syarikat mengumumkan bahawa perbadanan tersebut memutuskan untuk menahan daripada membuat undian berhubung perjanjian kedua dengan Filipina, sambil menyuarakan "kebimbangan" terhadap undang-undang di bawah pentadbiran Presiden Duterte.

Sejak pengumuman itu, hubungan dengan mantan Presiden Barack Obama memburuk. Encik Obama mengkritik cara Presiden Duterte membanteras dadah sehingga meragut nyawa ribuan orang dan menimbulkan kebimbangan terhadap jenayah ke atas kemanusiaan.

Presiden Duterte bagaimanapun dengan keras menolak kritikan Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah (EU) dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan menuduh mereka cuba campur tangan dalam hal ehwal negerinya. Beliau juga berikrar untuk menolak sebarang bantuan dari negara asing yang meletakkan syarat-syarat terhadap pemerintahnya.

Encik Roque berkata keutamaan Manila sekarang adalah untuk membangunkan semula kawasan selatan bandar Marawi yang musnah dalam pertempuran dengan kumpulan militan selama lima bulan pada tahun ini. Lebih 1,100 terkorban akibat pertempuran tersebut.

"Keputusan untuk menarik diri dilakukan atas dasar keperluan mendesak pentadbiran untuk membangunkan semula Marawi," kata Encik Roque.

Beliau menambah: "Saya rasa pembangunan semula Marawi tidak melayakkan kami" untuk memperoleh dana agensi.

Menurutnya lagi, peruntukan bagi mana-mana projek MCC memerlukan pemadanan dana dari Manila.

Encik Roque turut menafikan bahawa keputusan Manila untuk menarik diri daripada program tersebut ada kaitan dengan campur tangan negara lain.  

SUMBER ASAL


Leave a Comment:

Related News


loading...