Fobancort: Dos, Kegunaan & Kesan Sampingan

by Oh! Semput


2
SHARES
26
VIEWS
Posted on 19 Mar 2023 04:33:24

Apakah kegunaan krim fobancort? Artikel ini akan membincangkan dos, kegunaan dan kesan sampingan ubat ini.

Pengenalan

Krim Fobancort merupakan ubat yang biasa digunakan untuk merawat pelbagai jenis jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria dan keradangan kulit seperti dermatitis atopik, ekzema, impetigo dan psoriasis. Ia mengandungi dua jenis bahan aktif iaitu fusidic acid dan betamethasone.

Apa itu krim Fobancort?

Krim Fobancort adalah ubat topical yang digunakan untuk merawat jangkitan kulit seperti dermatitis atopik, ekzema, impetigo dan psoriasis. Ia mengandungi dua jenis bahan aktif iaitu fusidic acid yang bertindak sebagai antibiotik dan betamethasone yang bertindak sebagai steroid.

Kegunaan

Krim Fobancort digunakan untuk merawat jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria seperti Staphylococcus aureus dan Streptococcus pyogenes. Antara kegunaan krim ini adalah seperti berikut:

 • Merawat luka dan jangkitan kulit
 • Mengurangkan gatal dan ruam kulit
 • Mempercepatkan proses penyembuhan kulit yang rosak akibat jangkitan bakteria

Bagaimana krim Fobancort berfungsi?

Fusidic acid yang terkandung dalam krim Fobancort merupakan antibiotik bertindak dengan menghalang proses sintesis protein dalam bakteria, menyebabkan bakteria tersebut tidak dapat berkembang dan berkembang biak. Betamethasone pula bertindak sebagai steroid yang mengurangkan keradangan kulit dan bengkak.

Dos Ubat

Dos krim Fobancort bergantung pada jenis jangkitan kulit dan keparahan jangkitan. Dos yang biasa diberikan ialah sekurang-kurangnya 2 hingga 3 kali sehari dan boleh dinaikkan kekerapan mengikut keadaan kulit.

Cara Pengambilan

Sebelum menggunakan krim Fobancort, pastikan kulit yang terkena jangkitan dibersihkan dan kering. Sapukan krim secara nipis pada kawasan yang terkena dan ratakan dengan lembut. Ambil krim mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor. Sentiasa ikuti arahan penggunaan yang tertera pada label krim dan jangan gunakan krim Fobancort melebihi tempoh masa yang ditetapkan.

Cara Penyimpanan

Krim Fobancort perlu disimpan pada suhu bilik dan jauhkan dari cahaya matahari dan kelembapan. Jangan membekukan krim ini dan simpanlah ia di tempat yang selamat daripada kanak-kanak.

Boleh digunakan atau tidak pada wanita mengandung atau sedang menyusukan bayi?

Krim Fobancort sepatutnya tidak digunakan oleh wanita hamil atau menyusukan bayi kecuali atas nasihat dan pengawasan doktor. Ini kerana bahan aktif dalam krim ini boleh diserap ke dalam darah dan dapat menjejaskan bayi yang sedang dalam kandungan atau menyusukan.

Jika anda sedang hamil atau menyusukan bayi, anda harus berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan krim ini atau produk lain untuk merawat kulit. Doktor anda dapat memberikan nasihat yang tepat mengenai penggunaan ubat dan memberi alternatif jika diperlukan.

Selain itu, jika anda mempunyai sejarah reaksi alergi terhadap bahan aktif dalam krim ini atau ubat lain, anda juga harus memberitahu doktor anda sebelum menggunakannya.

Kesan Sampingan

Sebagaimana dengan kebanyakan ubat-ubatan, penggunaan krim Fobancort juga boleh menyebabkan kesan sampingan pada sesetengah orang. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku:

 • Kulit menjadi kering, gatal, merah, atau melecur
 • Timbul ruam, bengkak atau pendarahan pada kulit
 • Reaksi alergi seperti kesesakan nafas, pembengkakan wajah, bibir, lidah, atau tekak

Segera beritahu doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan yang serius atau mengganggu, atau jika anda mengalami tanda-tanda reaksi alergi.

Kontraindikasi

Krim Fobancort tidak sesuai untuk semua orang. Ia tidak boleh digunakan pada individu yang mempunyai sejarah alahan terhadap bahan aktif dalam krim ini. Selain itu, individu yang mengalami keadaan kulit tertentu seperti reaksi kulit terhadap bahan steroid, kulit yang rosak atau terbakar, jangkitan kulat atau virus, dan luka terbuka pada kulit, tidak digalakkan untuk menggunakan krim ini.

Interaksi dengan Ubat Lain

Sebelum menggunakan krim Fobancort, beritahu doktor atau ahli farmasi mengenai ubat-ubatan lain yang anda sedang ambil. Krim Fobancort mungkin berinteraksi dengan beberapa jenis ubat, termasuk:

 • Ubat antibiotik lain
 • Ubat anti-radang lain seperti aspirin atau ibuprofen
 • Ubat antikoagulan seperti warfarin

Sebelum menggunakan krim ini, pastikan anda telah berkonsultasi dengan doktor atau ahli farmasi mengenai kemungkinan interaksi dengan ubat-ubatan yang sedang anda ambil.

Kesimpulan

Krim Fobancort merupakan ubat topikal yang digunakan untuk mengobati jangkitan kulit dan peradangan. Ia mengandungi bahan aktif fusidik asid dan betametasone dipropionate yang berfungsi untuk mengurangkan keradangan dan membunuh bakteria pada kulit. Krim ini biasanya diberikan untuk jangkitan kulit

Sebelum menggunakan krim ini, pastikan anda telah berkonsultasi dengan doktor atau ahli farmasi mengenai dos yang sesuai, cara pengambilan dan cara penyimpanannya. Selain itu, pastikan anda memahami kesan sampingan dan kontraindikasi yang berkaitan dengan penggunaan krim Fobancort.

Rujukan

 1. Australian Government Department of Health.
 2. MIMS. (2022). Fobancort Cream.

Fobancort: Dos, Kegunaan & Kesan Sampingan Root of Science.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts