Ubat Gaviscon: Dos, Kegunaan & Kesan Sampingan

by Oh! Semput


2
SHARES
32
VIEWS
Posted on 18 Mar 2023 19:30:28

Apakah kegunaan ubat gaviscon? Artikel ini akan membincangkan berkenaan dos, kegunaan dan kesan sampingan ubat ini.

Pengenalan

Gaviscon merupakan jenama ubat yang digunakan untuk merawat gejala penyakit refluks gastroesofagus (GERD) yang memyebabkan rasa terbakar di bahagian atas perut, sakit ulu hati, dan rasa mual. Ia juga digunakan untuk merawat simptom kembung perut, loya, dan gastrik.

Apa itu ubat Gaviscon?

Gaviscon merupakan ubat yang mengandungi bahan aktif natrium alginat dan bikarbonat sodium. Natrium alginat bekerja dengan membentuk lapisan pelindung di atas isi perut untuk menghalang asid kembali ke esofagus, manakala bikarbonat sodium bertindak untuk menetralisir asid yang terdapat di dalam perut.

Kegunaan

Berikut adalah kegunaan Gaviscon:

 • Merawat masalah Gastrik
 • Merawat simptom sakit ulu hati
 • Merawat rasa mual akibat GERD
 • Merawat simptom kembung perut dan loya
 • Merawat peningkatan produksi asid di dalam perut

Bagaimana ubat Gaviscon berfungsi?

Gaviscon berfungsi dengan membentuk lapisan pelindung di atas isi perut yang menghalang asid kembali ke esofagus. Lapisan ini membantu mengurangkan rasa terbakar dan sakit ulu hati. Selain itu, bikarbonat sodium bertindak untuk menetralisir asid yang terdapat di dalam perut dan meringankan simptom yang berkaitan dengan peningkatan produksi asid di dalam perut.

Dos Ubat

Dos ubat Gaviscon bergantung kepada jenis dan keparahan gejala. Dos biasa untuk dewasa adalah 10 ml hingga 20 ml, 3 hingga 4 kali sehari selepas makan dan sebelum tidur. Bagi kanak-kanak, dos akan disesuaikan dengan berat badan.

Cara Pengambilan

Gaviscon boleh diambil dalam bentuk cecair atau tablet. Untuk cecair, ia boleh diambil dengan sendok pengukur. Sedangkan untuk tablet, ia boleh dikunyah atau ditelan dengan air. Pastikan mengikuti arahan dos yang diberikan oleh doktor atau farmasis.

Cara Penyimpanan

Gaviscon perlu disimpan pada suhu bilik dan dijauhkan dari cahaya langsung. Jangan disimpan di dalam peti sejuk atau pembeku.

Boleh digunakan atau tidak pada wanita mengandung atau sedang menyusukan bayi?

Bagi wanita yang sedang mengandung atau menyusukan bayi, ubat ini adalah selamat untuk digunakan oleh mereka

Kesan sampingan

Kesan sampingan yang biasa berlaku apabila menggunakan Gaviscon termasuklah:

 • Pening kepala
 • Kembung perut
 • Sembelit
 • Mual dan muntah
 • Ruam kulit
 • Gatal-gatal
 • Cirit-birit

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan ini atau sebarang kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan di sini, sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Kontraindikasi

Gaviscon adalah kontraindikasi pada individu yang mempunyai hipersensitiviti terhadap mana-mana komponen dalam ubat ini.

Interaksi dengan ubat yang lain

Gaviscon boleh berinteraksi dengan beberapa jenis ubat. Ia boleh mengurangkan penyerapan antibiotik seperti tetracycline dan antibiotik seperti ciprofloxacin. Oleh itu, pastikan anda memberitahu doktor atau ahli farmasi jika anda sedang mengambil ubat-ubatan lain sebelum menggunakan Gaviscon.

Kesimpulan

Gaviscon adalah ubat yang digunakan untuk merawat masalah pencernaan seperti refluks asid dan gastriki. Ia berfungsi dengan membentuk perisai pada bahagian atas perut dan membantu melindungi dinding perut daripada keasidan.

Rujukan

 1. Gaviscon. (2022, February 17). National Health Service.
 2. Gaviscon. (n.d.). National Institute for Health and Care Excellence.

Ubat Gaviscon: Dos, Kegunaan & Kesan Sampingan Root of Science.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Panduan Borong China
Popular Posts