Haiza dedah gaji sebenar jadi DJ Radio tak pernah cecah pun puluhan ribu

by Oh! Semput


9
SHARES
119
VIEWS
Posted on 11 Feb 2024 11:31:31

Isu gaji penyampai radio, terutama berkaitan dengan kemelut Tyzo dan sebuah stesen radio swasta, masih menjadi perbualan hangat di media sosial hingga hari ini.

Menurut Haiza, isu gaji ini adalah perkara peribadi dan sulit yang melibatkan kerahsiaan.

Beliau menyatakan bahawa kadar gaji setiap penyampai radio berbeza-beza mengikut tahap pengalaman dan nilai yang mereka bawa kepada stesen tersebut.

gaji jadi DJ Radio

Haiza tidak mampu mengesahkan atau menafikan pendapat berkaitan kerana ia melibatkan hak peribadi masing-masing.

 

Selama berkhidmat sebagai penyampai radio sejak tahun 2012, beliau belum pernah mendapat gaji yang mencapai puluhan ribu, apatah lagi ratusan ribu.

Apabila ditanya mengenai perbezaan antara penyampai radio dahulu dan sekarang mengikut peredaran zaman, Haiza menyatakan bahawa orang dahulu lebih suka mendengar penyampai radio yang serius dan terikat dengan terma dan syarat tertentu.

Berbanding sekarang, contohnya seperti di Kool 101, penyampaian lebih santai tetapi tetap fokus dalam memberikan informasi kepada pendengar.

Haiza menekankan bahawa kualiti dan kredibiliti adalah penting untuk menjadi penyampai radio yang baik, selain populariti yang mungkin mempengaruhi kadar bayaran.

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa ini hanya pandangan dari pengalaman setahun dalam bidang tersebut.

Haiza juga berkongsi mengenai cabaran sebagai penyampai radio yang mungkin tidak diketahui oleh masyarakat.

Mereka tidak hanya bekerja di dalam kabin, tetapi juga terlibat dalam kerja-kerja di belakang tabir seperti penyuntingan, perbincangan dengan penerbit, perancangan, dan banyak lagi.

Haiza menjelaskan bahawa dia dan Muaz, yang bekerja dalam segmen “Pagi On Point,” perlu bersedia untuk siap-siap ke tempat kerja pada pukul 4 pagi.

Mereka terlibat dalam persiapan dan perbincangan sebelum siaran langsung pada pukul 6 pagi, dan juga perlu membuat kandungan digital untuk kerja luar, seperti tagline mereka “Semasa dan Sosial.”

Di penghujung temu bual, Haiza meluahkan rasa syukur dengan rezeki yang diberikan oleh Allah sepanjang bertugas sebagai penyampai radio, dan berharap rezeki terus berpihak kepadanya.

Baca Juga : ‘Bukan main lagi dekat dapur, aku pun tak pernah buat kat situ’, Isteri kantoi bawa lelaki lain masa suami outstation

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts