Buat kecoh cakap Melayu malas? Usahawan Kemboja minta maaf, nafi diri ‘koyak’

by Oh! Semput


13
SHARES
168
VIEWS
Posted on 19 Nov 2023 17:01:05

Usahawan berketurunan Kemboja yang dikenali Madame Mariyah membuat permohonan maaf secara terbuka apabila kata-katanya menerusi video tular baru-baru ini membuatkan hati ramai terguris.

Usahawan Kemboja ‘gurau’ orang Melayu pemalas

Ia susulan video ‘bergurau’ menyatakan orang Melayu pemalas dan mengakui dirinya memang berketurunan Kemboja dan rajin.

Segalanya bermula apabila terdapat individu bertanyakan kepada wanita itu samada dia adalah seorang warganegara Kemboja bagi menjawab pertanyaan pengguna laman sosial.

“Iyalah memang saya orang Kemboja, apa kena mengena kalau kita orang Kemboja dengan orang Malaysia. I (saya) memang orang Kemboja, I dilahirkan di Kemboja tapi I dibesarkan di Malaysia.
“So (jadi) ada apa-apa, kalau orang Kemboja memang pandai meniaga kan, betul tak orang Kemboja memang rajin nak dibandingkan dengan orang Melayu malas,” kata wanita itu,”katanya.

Namun, di akhir rakaman video berkenaan wanita itu menyatakan dia hanya bergurau berkata demikian dengan berkata orang Melayu atau Kemboja tiada beza.

Usahawan Kemboja minta maaf

Wanita itu didakwa merupakan seorang pemilik gedung tekstil yang menjalankan perniagaan jahitan pukal di Skudai, Johor kemudiannya membuat permohonan maaf.

Tambahnya juga, emosi diri tidak pernah ‘koyak’ atau terjejas akibat menerima kecaman hebat di kalangan warganet.

Dihujani dengan kritikan negatif, usahawan wanita tersebut memaafkan mereka di luar sana yang berkata-kata negatif mengenai dirinya kerana mahu akan ketenangan diri.

“Dengan rendah hati, saya minta maaf atas kekhilafan saya bercakap.. dan kalau you rasa itu adalah penghinaan, saya minta maaf sekali lagi banyak banyak…
“..dan saya pun maafkan you all semua, atas apa yang you all masuk dalam live saya, komen saya cakap, Kemboja b*bi, Kemboja b*ngsat, boikot, saya maafkan semua orang sebab saya nak jadi orang yang berlapang dada.
“Saya tak pernah koyak, saya akan koyak bila Allah tak pandang saya dan Allah tak redha saya. Ingat itu sahabat,”katanya.

usahawan kemboja

Artikel lain: Usahawan sedih, dua kali rebus tetap ada gumpalan rambut dalam laksa

Sementara itu, kru produksi terlibat dalam mencipta kandungan bagi platform TikTok syarikat berkenaan turut tampil membuat permohonan maaf secara terbuka kepada orang ramai.

Mereka meminta maaf kerana terlepas pandang akan perkara sensitif.

@simple_life40

Simpan sini dulu #makcikkemboja

♬ original sound – @simple_life – @simple_life

Dalam perkembangan lain, Persatuan Melayu Champa Johor Bahru tidak bersetuju dengan kenyataan seorang wanita warga Kemboja yang juga pemilik sebuah perniagaan di daerah ini mendakwa orang Melayu malas, baru-baru ini.

Salah seorang wakil Persatuan Melayu Champa Ulu Tiram yang juga seorang peniaga, Zulkifli Zakaria menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan ke atas individu berkenaan.

Mereka tidak boleh menerima kenyataan yang dibuat oleh wanita terbabit kerana ia boleh menyebabkan keharmonian komuniti tersebut terjejas di negara ini.

alt

Foto NSTP/Izz Laily Hussein

BH Online ( Izz Laily Hussein), TikTok @simple_life40

Ad test

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts