“Aku nak bawa kaki kipas office.” – Netizen mahu ‘kempen tiup jerebu balik’ dijalankan

by Oh! Semput


HOME Posted on 12 Sep 2019 11:02:54Sejak kebelakangan ini, isu jerebu yang melanda Malaysia sangat-sangat membimbangkan. Bacaan indeks pencemaran udara (IPU) yang menjangkau ke paras sangat tidak sihat telah melanda beberapa buah negeri di Tanah Air.

Punca utama berlakunya masalah jerebu kerap dicetuskan oleh negara jiran apabila pembakaran hutan secara besar-besaran dilakukan disana.

Namun begitu, pihak mereka telah menafikan perkara tersebut dan menyatakan bahawa jerebu itu bukan dari Indonesia dan hal itu mengundang kecaman banyak pihak.

Jadi, menerusi laman sosial Twitter, seorang pemuda telah memcadangkan satu kempen  “hari pulangkan kembali jerebu” pada 16 September 2019 dengan berkumpul dan membawa kipas angin sebagai solidariti ‘menghalau’ asa jerebu pulang ke tempat asalnya.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Walaupun idea daripada pengguna Twitter yang dikenali sebagai Farhan itu dilihat sangat tidak logik, namun kebanyakkan netizen telah menyokong kempen tersebut dengan berseloroh akan membawa kipas kepunyaan mereka nanti.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

: lamkanahraf

Komen

's

SUMBER ASAL


Leave a Comment:

Related News


loading...