Komputer Dell Kini Pasti Menjana macOS Jika Jobs Tak Tersilap Langkah

by Oh! Semput


5
SHARES
63
VIEWS
Posted on 28 Jun 2022 19:00:23

Pada Oktober tahun 2021, pengasas jenama komputer Dell telah berkongsikan sebuah kisah menarik berkaitan Steve Jobs dan macOS dari Apple.

Michael Dell berkata dia pertama kali bertemu dengan pengasas bersama Apple itu di kumpulan pengguna komputer.

Menurut Dell, dia berkawan dengan Jobs beberapa tahun selepas dia mengukuhkan kedudukan syarikatnya sebagai peneraju dalam industri komputer.

jobs dell Kapsyen: Michael Dell

Pada tahun 1993, Dell berkata bahawa bekas CEO Apple itu melawat rumahnya di Texas beberapa kali untuk mengemukakan penggunaan sistem pengendalian 'NeXT'.

Jobs mencipta NeXT selepas disingkirkan daripada Apple, namun sistem pengendaliannya ini tidak mencapai kejayaan yang dia jangkakan.

Dell berkata dia telah menolak tawaran itu kerana kekurangan perisian dan minat pengguna.

Jobs dikatakan telah mencuba sekali lagi pada tahun 1997 apabila dia kembali ke Apple sebagai CEO sementara selepas syarikat tersebut memperoleh NeXT, meminta Dell untuk melesenkan versi macOS yang dibina pada perisian Mach NeXT.

Pada waktu itu, jurutera Apple telah memindahkan perisian OS ke mesin x86.

Dell pada mulanya berminat dan berkata akan membayar yuran pelesenan untuk setiap PC yang dijual dengan macOS, namun Jobs pula mencadangkan pemasangan macOS dan Windows pada semua komputer Dell, membolehkan pelanggan memilih sistem yang hendak digunakan.

Malangnya, cadangan tersebut tidak diterima oleh Dell, yang menyatakan bahawa dia perlu membayar yuran pelesenan Apple walaupun pelanggannya tidak menggunakan macOS.

Tambahnya lagi, Jobs tidak dapat menjamin akses berterusan kepada perisiannya.

Menurut Dell, ini boleh mengubah trajektori untuk Windows dan macOS pada PC.

Jobs dan Dell tentunya merupakan dua saingan hebat dalam industri PC. Walaupun begitu, pasangan ini tetap menjalin hubungan yang baik.

: CNET

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Search
Panduan Borong China
Popular Posts