PPZ-MAIWP salur dana RM119,000 kepada warga UIAM melalui Program Jihad Pendidikan

by Oh! Semput


5
SHARES
67
VIEWS
Posted on 18 Mar 2023 08:00:21

Pusat Pungutan Zakat, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) terus komited dalam meneruskan siri Jihad Pendidikan yang ke empat dengan kerjasama Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Difahamkan, PPZ-MAIWP berhasrat agar pengetahuan zakat diperluaskan di kalangan penuntut dan pendidik institusi pengajian tinggi di samping menitikberatkan kebajikan para pelajar asnaf agar mendapat keperluan yang secukupnya sepanjang pengajian.

Menurut Pengerusi PPZ-MAIWP, Tan Sri Dato’ Sri Dr Abdul Aziz Abdul Rahman, penganjuran Jihad Pendidikan ini adalah sebagai salah satu medium untuk kami mendekati pelajar-pelajar, pendidik dan kakitangan di institusi pengajian tinggi secara bersasar.

alt

“Harapan kami agar penganjuran program sebegini dapat menarik lebih ramai pembayar zakat dari kalangan warga pendidik untuk menunaikan zakat dan secara tidak langsung dapat disalurkan kepada pelajar-pelajar asnaf,” katanya.

Majlis Pelancaran Jihad Pendidikan @ UIAM telah dirasmikan oleh Pengerusi PPZ-MAIWP, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman.

Bukan itu sahaja, turut hadir Timbalan Rektor Pembangunan Pelajar & Penglibatan Komuniti, Prof. Dr. Akmal Khuzairy bin Abd. Rahman.

Sebanyak RM 119,000 sumbangan kewangan telah disalurkan kepada UIAM bagi 200 pelajar asnaf, 50 pelajar asnaf tahun akhir untuk menyempurnakan Final Year Project merekaMahabbah Food Coupon, IIUM Mahabbah Food Bank, Iftar Ramadan Coupon, Soup Kitchen IIUM dan juga Masjid Sultan Haji Ahmad UIAM.

alt

Sekadar info, sejak tahun 2021, UIAM telah menjalinkan kerjasama dengan pihak PPZ-MAIWP melalui pelantikan sebagai Ejen Kutipan Zakat bagi pihak PPZ-MAIWP selama 2 tahun.

Kerjasama berterusan ini dilihat sebagai elemen penting dalam membantu lebih ramai penerima zakat terutamanya di kalangan pelajar dan kakitangan UIAM serta boleh membantu dalam hebahan zakat dikalangan kelompok pendidikan. Kerjasama ini dijangka akan terus berkekalan dimasa hadapan.

Ad test

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Panduan Borong China
Popular Posts