Pakar kongsi cara hapuskan lipas, sekali netizen balas bikin dekah

by Oh! Semput


8
SHARES
108
VIEWS
Posted on 11 Feb 2024 04:31:34

Banyak dari kita merasa tidak selesa apabila menyebut lipas. Haiwan perosak ini, yang cenderung untuk tinggal di kawasan yang lembap dan tersembunyi,

Tidak hanya dikecam kerana kelajuan pergerakannya, tetapi juga kemampuannya untuk terbang, menjadikannya dikenali sebagai haiwan yang agak menjengkelkan.

Bagaimana jika saya beritahu cara paling mudah dan murah untuk menyingkirkan lipas?

Pakar kongsi cara hapuskan lipas, sekali netizen balas bikin dekah

NGO Kesihatan, iaitu Public Health Malaysia (PHM), telah berkongsi beberapa petua berguna tentang cara mengatasi masalah lipas di dalam tandas.

Menurut PHM, anda hanya perlu menuangkan air dan sabun cecair ke dalam botol semburan, kemudian menyemburkannya terus ke arah lipas. Kaedah ini dijamin dapat menyebabkan lipas mati dalam masa dua minit sahaja.

Relaks, pakar nasihat cara hapuskan lipas, sekali netizen balas bikin dekah

Jika anda terserempak dengan lipas semasa berada di dalam tandas, jangan panik. Anda mempunyai peluang sebanyak 99% untuk memenangi pertarungan ini! Ambillah sabun atau syampu yang terdekat, pancutkan air sabun ke arah lipas tersebut.

Menurut PHM, air sabun akan merosakkan lapisan lilin di badan lipas, dan air sabun itu sendiri akan masuk ke dalam liang pernafasan lipas, membawa kepada kematian serangga tersebut.

Perkongsian tips ini telah mendapat pelbagai reaksi dari netizen. Sesetengah daripada mereka menyatakan keraguan terhadap keberkesanan kaedah ini, manakala yang lain mencadangkan tip lain seperti menyiapkan selipar dalam tandas dan menggunakan alatan tersebut untuk mengatasi lipas.

Meskipun begitu, terdapat juga pendapat yang menyuarakan rasa kurang selesa terhadap masa yang diambil untuk lipas itu mati dalam dua minit.

Baca Juga :Patutlah kedai jual motor suka bila pembeli berhutang dari beli cash, lelaki ini dedah sebabnya

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts