Remaja autisme hasilkan lukisan pada arca Putrajaya

by Oh! Semput


13
SHARES
163
VIEWS
Posted on 28 Aug 2019 11:03:11

Menghidap masalah autisme tidak menghalang seorang remaja perempuan, Wan Jamila Wan Shaiful Bahri untuk menghasilkan melukis sebuah arca selebar 1.5 meter dan tinggi 2.4 meter.

alt

Lebih membanggakan apabila pemilihan lukisan itu dibuat oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sempena sambutan merdeka yang akan diadakan di Dataran Putrajaya, Sabtu ini.

Lukisan berkonsepkan struktur bangunan dan jambatan terkenal di Malaysia itu juga dihias dengan ‘doodle’ wanita pelbagai kaum seperti Melayu, Cina, India, Kadazan dan Iban selain bendera Jalur Gemilang.

Ibu kepada remaja berusia 17 tahun itu, Noorhashimah Mohamed Noordin berkata kemahiran melukis Wan Jamila dikesan sejak berusia empat tahun.

“Ketika kecil, dia suka meluahkan perasaannya melalui lukisan. Dia boleh melukis secara terperinci sesuatu kejadian itu walaupun hanya melihat sekali imbas.

“Untuk lukisan pada arca berkenaan, dia berjaya siapkan dalam tempoh sebulan setengah. Dia banyak habiskan masa dalam galeri miliknya dari pagi hingga malam untuk melukis,” katanya.

: Harian Metro

Komen

's

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts