Rumah Panjang Terbakar, 138 Penduduk Tinggal Sehelai Sepinggang

by Oh! Semput


7
SHARES
86
VIEWS
Posted on 29 May 2026 11:31:40

Hasrat puluhan keluarga untuk menyambut Hari Gawai bertukar menjadi tragedi apabila Rumah Panjang Nelson Ningkan 21 pintu di Jalan Sungai Saeh, Kampung Labau, Bekenu musnah dalam kebakaran yang berlaku awal pagi tadi.

Kejadian sekitar jam 1.17 pagi itu mengakibatkan seramai 138 penduduk daripada 31 keluarga kehilangan tempat tinggal selepas keseluruhan struktur rumah panjang berkenaan musnah dijilat api. Kebakaran tersebut turut menyebabkan kebanyakan mangsa gagal menyelamatkan harta benda dan keperluan harian mereka, menjadikan ramai antara mereka kini hanya tinggal sehelai sepinggang.

Walaupun kebakaran berlaku ketika kebanyakan penghuni sedang berehat, semua penduduk dilaporkan berjaya menyelamatkan diri. Tiada kemalangan jiwa mahupun kecederaan dilaporkan dalam insiden berkenaan, namun kerosakan yang dialami dianggap amat besar kerana melibatkan kediaman yang menempatkan puluhan keluarga di bawah satu bumbung.

Tragedi itu lebih menyentuh hati kerana berlaku ketika masyarakat setempat sedang membuat pelbagai persiapan bagi menyambut Hari Gawai yang bakal tiba. Selain kehilangan tempat tinggal, mangsa dipercayai turut kehilangan barangan peribadi, perabot, dokumen penting serta keperluan yang disediakan untuk perayaan tersebut.

Rumah panjang merupakan kediaman tradisional yang lazimnya dihuni oleh banyak keluarga dalam satu bangunan yang saling bersambung. Keadaan itu menyebabkan api boleh merebak dengan pantas dari satu unit ke unit lain, sekali gus menyukarkan usaha menyelamatkan struktur bangunan apabila kebakaran berlaku.

Pihak berkuasa kini sedang menjalankan siasatan bagi mengenal pasti punca kejadian serta menilai jumlah kerugian yang ditanggung oleh mangsa. Dalam masa yang sama, bantuan dan penempatan sementara dijangka disediakan bagi membantu keluarga yang terjejas meneruskan kehidupan selepas kehilangan kediaman mereka.

Insiden ini sekali lagi mengingatkan masyarakat tentang risiko kebakaran di kawasan penempatan berstruktur rumah panjang, terutama apabila melibatkan bangunan yang menempatkan ramai penghuni. Bagi mangsa yang terlibat, sambutan Hari Gawai tahun ini pastinya membawa makna yang berbeza apabila mereka terpaksa berdepan kehilangan besar menjelang perayaan yang sepatutnya diraikan bersama keluarga dan komuniti.

Rumah Panjang Terbakar, 138 Penduduk Tinggal Sehelai Sepinggang first appeared on #1 The News Malaysia.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts