save 2.0

Ini Sebab Kenapa Minyak Aromaterapi/Essential Oil Kena Diamalkan Musim Pandemik Ini, Boleh Mematikan Bakteria & Virus

by Oh! Semput


HOME Posted on 14 Jan 2021 04:31:40Banyak sungguh kebaikan dan manfaat yang kita boleh dapat melalui minyak essential atau minyak aromaterapi ini, sama ada anda rajin guna atau tidak sahaja. 

Selain menghasilkan aroma yang wangi dan digunakan sebagai ‘diffuser’ tahu tak minyak aromaterapi ini juga boleh dioles pada kulit. Manfaatnya? Setiap jenis minyak aromaterapi  punyai kebaikan masing-masing, dan kali ini saya terkesan untuk menceritakan tentang minyak Thieves. 

Bagi penggemar minyak essential, anda mungkin pernah mendengar tentang sesuatu yang disebut minyak Thieves bukan? Minyak Thieves sebenarnya adalah campuran beberapa minyak pati dari ekstrak berikut: 

  • Kayu manis: Dibuat dari kulit kayu, daun, atau ranting dari beberapa spesies kayu manis
  • Cengkih: Dibuat dari tunas bunga yang belum berkembang yang terdapat pada spesies pokok cengkih Eugenia caryophyllata
  • Eucalyptus: Diperoleh dari daun tanaman Eucalyptus, yang berasal dari Australia
  • Lemon: Diekstrak dari kulit buah lemon, Citrus limon
  • Rosemary: Berasal dari rosemary ramuan, Rosmarinus officinalis

Kebaikan minyak aromaterapi

minyak aromaterapi

Sebilangan faedah potensial minyak aromaterapi Thieves ini termasuk perkara-perkara seperti meningkatkan fungsi imun dan memerangi jangkitan.

Tetapi apa yang dikatakan oleh penyelidikan mengenai minyak ini? Dan bagaimana anda boleh menggunakannya dalam kehidupan seharian anda? Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Anda mungkin melihat minyak Thieves dikatakan mempunyai faedah berikut:

  • Meningkatkan sistem imun
  • Mempunyai aktiviti antimikrob
  • Melawan kesesakan hidung dan sinus
  • Menggalakkan kesihatan pernafasan dan kardiovaskular
  • Menghidupkan atau menaikkan mood

Sebilangan besar faedah di atas adalah berdasarkan tuntutan anekdot. Itu bererti mereka berdasarkan kesaksian atau pengalaman peribadi.

Walau bagaimanapun, para penyelidik berusaha keras untuk mengkaji banyak sifat minyak essential kerana ia berkaitan dengan kesihatan dan kesejahteraan.

Penyelidikan minyak Thieves itu sendiri sangat terhad. Satu kajian yang lebih lama mendapati bahawa minyak Thieves yang tersebar menurunkan kadar bawaan udara dari tiga jenis bakteria yang berbeza.

Lebih banyak penyelidikan telah dilakukan mengenai faedah komponen individu minyak ini. 

Apa yang dibincangkan di bawah adalah gambaran ringkas dari beberapa kajian yang dilakukan terhadap minyak tumbuhan individu yang sering digunakan dalam campuran minyak essential.

Ingat juga bahawa banyak kajian ini dilakukan pada haiwan. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan penemuan ini pada manusia.

Kebaikan minyak essential kepada individu

minyak aromaterapi

Sifat antimikrob

Satu kajian pada tahun 2018, sumber dipercayai bahawa wap minyak kayu manis menghalang pertumbuhan patogen pernafasan seperti Haemophilus influenzae dan Streptococcus pneumoniae dalam piring petri. Tetapi minyak kayu putih mempunyai sedikit aktiviti.

Satu kajian pada tahun 2012 menunjukkan bahawa minyak kayu putih mempunyai aktiviti antimikroba terhadap dua jenis bakteria yang boleh menyebabkan penyakit pada manusia: Escherichia coli (E. coli) dan Staphylococcus aureus (jangkitan kulit).

Secara keseluruhan, lebih sedikit kajian dilakukan terhadap minyak lemon. Tetapi dua kajian dari tahun 2019 memerhatikan bahawa ia mempunyai beberapa sifat antimikroba.

Penyembuhan luka

Kajian 2019 dipercayai pada tikus mendapati bahawa aplikasi topikal cinnamaldehyde, komponen minyak kayu manis, mendorong penyembuhan luka. Ini juga mengurangkan jumlah bakteria pada luka yang dijangkiti Pseudomonas aeruginosa.

Satu kajian tahun 2018 dipercayai pada tikus mendapati bahawa penyediaan emulsi khusus yang mengandungi minyak kayu putih mendorong penyembuhan luka.

Melegakan kesakitan

Kajian 2019 dipercayai pada tikus melihat potensi kesan penghilang rasa sakit dari minyak kayu putih. Para penyelidik mendapati bahawa menyuntik atau menyedut minyak kayu putih mungkin berkesan untuk melegakan beberapa jenis kesakitan.

Kesan pada mood

minyak aromaterapi

Kajian 2013 yang sangat kecil yang dipercayai menyiasat kesan penyedutan minyak rosemary pada mood. Dengan merakam dan membandingkan perubahan badan seperti degup jantung, tekanan darah, suhu kulit, dan ukuran fizikal lain, para penyelidik menyimpulkan bahawa minyak rosemary mempunyai kesan merangsang.

Dalam kajian yang sama, para penyelidik juga mendapati bahawa peserta yang menyedut minyak rosemary merasa lebih segar atau lebih aktif. Kenaikan kadar pernafasan, denyut jantung, dan tekanan darah juga diperhatikan.

Reaksi pada kulit
Kedua-dua minyak kayu manis dan cengkih adalah agen yang mampu merengsakan kulit. Sekiranya penggunaan minyak Thieves secara topikal menyebabkan kemerahan, bengkak, atau gatal, elakkan menggunakannya pada masa akan datang.

Sekiranya anda merancang untuk menggunakan minyak ini secara topikal, lakukan ujian tampalan terlebih dahulu. Lakukan seperti berikut:

Bersihkan lengan bawah anda dengan sabun tanpa bau dan keringkan sehingga bersih.
Tambahkan sedikit minyak Thieves yang dicampur sedikit minyak biasa di bahagian bawah lengan.
Tutup dengan pembalut atau kain kasa.

Biarkan penutup selama sekurang-kurangnya 24 jam. Kemudian angkat dan periksa kerengsaan.
Penting juga untuk diperhatikan bahawa anda dapat meningkatkan kepekaan terhadap kedua-dua minyak ini dari semasa ke semasa dengan penggunaan berulang. Ini dipanggil pemekaan.

: Healthline

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman theAsianparent Malaysia

Baca juga: 10 Minyak Essential Terbaik Untuk Anak Autisme, ADHD Dan ADD

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

tudung sekolah

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News