Ini sebab kenapa wartawan tak boleh diserang ketika perang

by Oh! Semput


11
SHARES
143
VIEWS
Posted on 27 Nov 2023 11:31:44

Setiap hari, media sosial, televisyen, dan corong radio kita dipenuhi dengan berita-berita liputan dari seluruh dunia, terutamanya isu konflik Palestin-Israel yang sedang memanas pada masa ini.

Sebagaimana yang kita sedia maklum, watak utama di sebalik laporan berita tersebut adalah petugas media,

khususnya wartawan yang ditugaskan membuat liputan di lapangan zon konflik.

Ini sebab kenapa wartawan tak boleh diserang ketika perang

Namun, pernahkah kita berfikir, mengapa wartawan dan pengamal media yang bertugas di medan perang boleh membuat liputan seperti biasa, tidak seperti individu awam lain yang menjadi sasaran?

Adakah wartawan dan pengamal media zon konflik dilindungi oleh undang-undang atau sistem khas yang menjadikan mereka ‘kebal’ daripada serangan mana-mana pihak?

Wartawan dilindungi di medan perang

Umum mengetahui bahawa liputan media tentang konflik bersenjata atau peperangan menjadi sangat berisiko bagi mereka yang terlibat dalam bidang ini. Namun, sebagai wartawan, mereka tetap melaksanakan tugas mereka, kerana hanya golongan ini yang mempunyai akses untuk menyampaikan maklumat kepada orang awam tentang apa yang berlaku di zon konflik.

Mereka merupakan orang pertama yang menerima maklumat tentang kejadian sebelum disaring dan disiarkan melalui televisyen, radio, atau internet untuk tatapan umum. Pentingnya peranan mereka ini tidak dapat disangkal.

Bagi pengetahuan, ramai wartawan dan pengamal media kehilangan pekerjaan mereka dalam serangan konflik, selain daripada bahaya serangan bom dan penggunaan senjata canggih. Situasi ini amat membimbangkan, yang menyebabkan Reporters Without Borders mengeluarkan deklarasi mengenai keselamatan wartawan dan kakitangan media dalam situasi konflik.

Pada 20 Januari 2003, deklarasi ini ditandatangani dengan tujuan untuk mengingatkan pihak yang berperang tentang prinsip dan peraturan kemanusiaan antarabangsa yang melindungi wartawan dan kakitangan media semasa tempoh konflik.

Dalam kajian oleh Parlimen Eropah mengenai keselamatan wartawan dan kebebasan media secara global, didapati bahawa majoriti kematian wartawan adalah disebabkan oleh dendam. Beberapa wartawan juga terbunuh dalam medan perang atau konteks ketenteraan.

Walau bagaimanapun, Undang-undang Kemanusiaan Antarabangsa (IHL) mengawal tingkah laku pihak yang terlibat dalam konflik bersenjata antarabangsa dan konflik bersenjata bukan antarabangsa atau perang saudara.

Wartawan dan kakitangan media telah diberikan pelindungan oleh IHL semasa perang berlaku, di mana terdapat beberapa hak keistimewaan yang mereka nikmati.

Terbahagi kepada dua kategori

IHL membezakan wartawan mengikut dua kategori: wartawan perang yang diiktiraf oleh angkatan tentera dan wartawan bebas. Wartawan perang adalah yang mengiringi angkatan tentera dengan kebenaran dan di bawah perlindungan angkatan bersenjata, bertujuan untuk memberikan maklumat tentang acara yang berkaitan dengan konflik.

Perlindungan wartawan perang

Wartawan perang termasuk dalam kategori yang ‘tidak jelas’, iaitu mereka yang mengiringi angkatan bersenjata tanpa menjadi anggotanya. Oleh kerana mereka bukan anggota tentera, mereka menikmati status awam dan perlindungan yang diperoleh daripada status itu.

Lebih-lebih lagi, mereka terikat dengan konflik, wartawan berhak mendapat status tawanan perang apabila mereka jatuh ke tangan musuh, dengan syarat mereka diberi kuasa untuk mengiringi angkatan bersenjata.

Liputan Kes Rompakan

Kehilangan hak perlindungan

Di bawah Artikel 79.2 dan 51.3 Protokol I, wartawan boleh menikmati perlindungan yang diberikan oleh IHL dengan syarat mereka tidak mengambil bahagian secara langsung dalam konflik. Selain wartawan, radio dan televisyen juga dikategorikan sebagai objek awam dan diberikan perlindungan.

Larangan menyerang objek awam ini telah ditetapkan dengan tegas dalam IHL sejak awal abad ke-20 dan disahkan semula dalam Protokol I pada 1977 serta dalam Statut Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

BACA: “Laki aku bukan kaki perempuan, fon dia selalu je cek, takde apa yang mencurigakan tapi yang peliknya dia selalu duduk dalam toilet sampai sejam!”

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts