(Video) Pemimpin UMNO gesa SPRM siasat sumber dana Perikatan Nasional & Muhyiddin yang didakwa berbelanja mewah ketika PRU

by Oh! Semput


1
SHARES
19
VIEWS
Posted on 24 Nov 2022 18:30:28Ditubuhkan pada Februari 2020, namun perbelanjaan gabungan politik Perikatan Nasional (PN) pada Pilihan Raya Umum ke-15 yang didakwa terlalu mewah, mengundang persoalan banyak pihak mengenai sumber kewangannya. 


Bekas menteri besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Said ketika ditemui media berkata, pihaknya curiga dengan perkara itu dan UMNO Terengganu telah membuat keputusan untuk membuat laporan terhadap PN Terengganu pada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi menyiasat punca kewangan mereka. 


"Jadi, kita minta SPRM siasatlah dari mana punca kewangan yang begitu banyak. 


"Kita masih belum buat laporan kerana saya masih berada di Kuala Lumpur dan InsyaAllah dalam sehari dua lagi, kita akan buat laporan kepada SPRM," katanya. 


Dlm banyak2 komen Ini plg WIN! pic.twitter.com/VmmYP5GnW2

— Rashid Yusoff (@RashidYusoff11) November 23, 2022


Sementara itu, Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Mohd PUad Zarkashi, menggesa SPRM menyiasat Pengerusi PN Muhyiddin Yassin berhubung sumber dana parti gabungannya. 


Puad berkata demikian susulan pendedahan Annuar Musa mengenai Muhyiddin yang menyimpan wang berjuta ringgit di kediamannya dan turut menyalurkan puluhan juta ringgit kepada UMNO ketika PRN Sabah. 


"Annuar Musa mendedahkan dalam bilik Muhyiddin ada puluhan juta untuk bantu UMNO di PRN Sabah. Annuar kata, "Saya tidak boleh berbohong, saya berdosa". Maksudnya cerita itu betul dan dia menjadi saksi.  


"Muhyiddin mesti disiasat di bawah AMLA (money laundering act). SPRM mesti siasat, mana dia dapat duit sebanyak itu. Itu juga berlaku di PRU15," katanya. : Harian Metro, MalaysiaKini

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Search
Panduan Borong China
Popular Posts