Zahid Selar Sikap 'Double Standard' Hadi, Jangan Suka-Suka Tukar Fatwa 'Sedekah'

by Oh! Semput


4
SHARES
58
VIEWS
Posted on 24 Jan 2023 00:30:20

 

KUALA LUMPUR - Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyelar sikap 'double standard' Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang yang mempertahan tindakan pengagihan wang oleh segelintir individu kepada pengundi ketika Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) dengan mendakwa ia adalah sedekah.

Oleh yang demikian, Presiden UMNO itu khuatir dengan tanggapan serong umum khususnya orang Islam berikutan sikap ditonjolkan Ahli Parlimen Marang itu selaku ulama yang beliau dakwa tiada integriti.

"Kalau dia buat (dianggap) sedekah. Kalau kita bagi (dianggap) rasuah.

"Ulama ini jangan tukar-tukar hukum dan jangan tukar fatwa...akhirnya ulama politik tidak akan dihormati oleh rakyat dan oleh orang Islam.

"Ulama kena ada integriti. Sebagai ulama, jangan tukar-tukar fatwa," kata Timbalan Perdana Menteri kepada pemberita selepas menghadiri Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina anjuran MCA di Wisma MCA di sini.

Kenyataan Ahmad Zahid itu mengulas pendirian Abdul Hadi semalam, yang mempertahankan pengagihan wang oleh segelintir individu kepada pengundi ketika PRU-15 dengan mendakwa ia adalah sedekah.

Abdul Hadi berkata, pemberian itu adalah hak orang awam yang ingin memberikan sumbangan sambil menambah undang-undang menetapkan bahawa setiap calon serta wakil tidak boleh memberi wang ketika berkempen. #sumber

http://www.pahangdaily.blogspot.com

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Search
Panduan Borong China
Popular Posts