Anwar Luluskan RM27 Juta Bina Kolej Matrikulasi Terengganu, Tampung 3,000 Pelajar

by Oh! Semput


8
SHARES
108
VIEWS
Posted on 14 Apr 2026 01:01:37

Perdana Menteri, Anwar Ibrahim meluluskan peruntukan awal sebanyak RM27 juta bagi pembinaan Kolej Matrikulasi Terengganu (KMT) yang bakal menampung kira-kira 3,000 pelajar.

Perkara itu diumumkan sempena lawatan kerja beliau ke Terengganu, termasuk menghadiri majlis pecah tanah projek berkenaan di Bukit Payong, sekali gus menandakan permulaan pembinaan kemudahan pendidikan yang telah lama dirancang.

Difahamkan, projek KMT ini telah diusulkan sejak tahun 2009, namun hanya direalisasikan pada tahun ini sebagai sebahagian usaha kerajaan memperluas akses pendidikan kepada pelajar di negeri tersebut.

Pembinaan kolej berkenaan dijangka dilengkapi dengan pelbagai kemudahan moden termasuk blok akademik, makmal serta asrama pelajar bagi menyediakan persekitaran pembelajaran yang kondusif dan menyeluruh.

Inisiatif ini dilihat sebagai langkah penting dalam menampung permintaan tinggi pelajar Terengganu untuk mengikuti program matrikulasi, selain mengurangkan keperluan mereka untuk melanjutkan pengajian ke negeri lain.

Kerajaan turut menekankan kepentingan mempercepat pelaksanaan projek tersebut agar manfaatnya dapat dinikmati secepat mungkin oleh generasi muda, selaras dengan komitmen memperkukuh sektor pendidikan negara.

Anwar Luluskan RM27 Juta Bina Kolej Matrikulasi Terengganu, Tampung 3,000 Pelajar first appeared on #1 The News Malaysia.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts