by Oh! Semput
Seorang kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun ditemukan meninggal dunia selepas tergelincir dan terjatuh ke dalam parit di kawasan kebun kelapa sawit di Kampung Rancangan Klias, Beaufort, pada petang Jumaat.
Kejadian berlaku kira-kira jam 5.30 petang ketika mangsa bersama seorang rakannya pergi bermain di kawasan parit yang terletak kira-kira satu kilometer dari rumah mereka.
Ketua Polis Daerah Beaufort, Superintenden Champin Piuh berkata, mangsa dipercayai tergelincir ketika berjalan di tebing parit yang licin selepas hujan sebelum terjatuh ke dalam air.
Mangsa yang tidak pandai berenang sempat meminta pertolongan. Bagaimanapun, rakannya yang panik dan ketakutan tidak dapat membantu sebelum berlari mendapatkan bapa mangsa yang ketika itu sedang bekerja di sebuah sekolah berhampiran.
Bapa mangsa kemudian bergegas ke lokasi dan terjun ke dalam parit untuk mencari anaknya. Beliau berjaya menemukan kaki mangsa sebelum menariknya keluar ke tebing.
Usaha memberikan bantuan pernafasan dilakukan oleh bapa mangsa, namun kanak-kanak itu tidak dapat diselamatkan.
Mangsa kemudiannya dibawa pulang ke rumah sementara menunggu ketibaan ambulans dari Hospital Beaufort. Pegawai perubatan yang tiba di lokasi mengesahkan mangsa telah meninggal dunia.
Hasil pemeriksaan mendapati parit berkenaan baru sahaja dibersihkan dan didalamkan. Parit itu mempunyai ketinggian kira-kira tiga meter, manakala kedalaman air dianggarkan sekitar dua meter.
Polis turut percaya paras air meningkat berikutan hujan yang berlaku ketika kejadian, menyebabkan keadaan kawasan berkenaan lebih berisiko kepada kanak-kanak.
Kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut, dan tiada unsur jenayah dilaporkan setakat siasatan awal.
Kejadian itu menjadi peringatan kepada ibu bapa supaya tidak membiarkan kanak-kanak bermain tanpa pengawasan, khususnya berhampiran parit, sungai, kolam atau kawasan berair. Keadaan tebing yang licin selepas hujan juga boleh meningkatkan risiko tergelincir dan terjatuh.
Budak 10 Tahun Lemas Selepas Tergelincir Dalam Parit first appeared on #1 The News Malaysia.