Reka Kisah Disamun Untuk Dapatkan Perhatian Suami, Wanita Dipenjara

by Oh! Semput


3
SHARES
38
VIEWS
Posted on 15 Jun 2026 01:01:35

Tindakan seorang wanita mereka cerita menjadi mangsa rompakan semata-mata untuk meraih perhatian suaminya membawa padah apabila dia dijatuhi hukuman penjara 14 hari serta denda RM1,000 oleh mahkamah selepas mengaku bersalah membuat laporan polis palsu.

Wanita berusia 29 tahun itu pada mulanya mendakwa dirinya disamun oleh empat lelaki tidak dikenali berhampiran sebuah gereja di kawasan Pujut, Miri. Dalam laporannya, dia mendakwa kehilangan beberapa barang kemas termasuk rantai, gelang tangan, cincin serta wang tunai dengan jumlah kerugian melebihi RM3,000.

Bagaimanapun, siasatan polis mendapati terdapat keraguan dalam keterangannya sebelum pemeriksaan lanjut membawa kepada penemuan semua barang yang dilaporkan hilang. Barang-barang tersebut ditemui disembunyikan di dalam bonet kenderaannya sendiri, sekali gus membuktikan bahawa kejadian rompakan itu tidak pernah berlaku.

Hasil siasatan mendapati wanita berkenaan bertindak demikian kerana mahu mendapatkan perhatian suaminya yang bekerja di luar pesisir. Dia dipercayai berasa tertekan dan kecewa selepas mengesyaki suaminya menjalinkan hubungan dengan wanita lain, lalu mengambil keputusan untuk mereka cerita bahawa dirinya menjadi mangsa jenayah.

Perbuatan itu akhirnya membawa kepada pendakwaan di bawah Seksyen 182 Kanun Keseksaan kerana memberikan maklumat palsu kepada penjawat awam. Mahkamah memutuskan hukuman penjara dan denda sebagai pengajaran terhadap perbuatan yang boleh mengganggu tugas pihak berkuasa serta membazirkan sumber penyiasatan.

Kes tersebut turut menjadi peringatan kepada masyarakat bahawa laporan polis tidak boleh disalahgunakan untuk menyelesaikan masalah peribadi atau rumah tangga. Setiap laporan yang diterima akan mencetuskan tindakan dan siasatan oleh pihak berkuasa, justeru sebarang maklumat palsu bukan sahaja menyalahi undang-undang malah boleh menjejaskan usaha menangani kes jenayah sebenar yang memerlukan perhatian segera.

Reka Kisah Disamun Untuk Dapatkan Perhatian Suami, Wanita Dipenjara first appeared on #1 The News Malaysia.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts