Lelaki Dikhuatiri Lemas Selepas Terjatuh Ke Sungai Melaka

by Oh! Semput


4
SHARES
57
VIEWS
Posted on 12 Jul 2026 11:31:31

Seorang lelaki berusia 45 tahun dikhuatiri lemas selepas dipercayai terjatuh ke Sungai Melaka berhampiran Yayasan Toh Puan Zurina dalam kejadian yang berlaku sekitar tengah malam tadi.

Insiden itu disedari orang awam yang segera menghubungi talian kecemasan 999 selepas melihat mangsa dipercayai terjatuh ke dalam sungai sebelum hilang daripada pandangan.

Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Melaka, Timbalan Penguasa Bomba II Mohammad Hafidzatullah Rashid berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 12.03 tengah malam sebelum sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Melaka Tengah dikerahkan ke lokasi.

Menurut beliau, operasi diketuai Pegawai Bomba Kanan I Nor Adika Hasan yang mengesahkan terdapat laporan seorang lelaki dipercayai terjatuh ke dalam sungai sebaik tiba di lokasi kejadian. Pasukan penyelamat kemudian segera melancarkan operasi mencari dan menyelamat (SAR) di sekitar kawasan bagi mengesan mangsa.

Operasi berkenaan melibatkan tujuh anggota bomba bersama sebuah jentera Fire Rescue Tender (FRT) dengan bantuan Polis Diraja Malaysia (PDRM). Pasukan penyelamat turut menumpukan pencarian di kawasan sekitar lokasi mangsa dipercayai terjatuh serta laluan aliran sungai bagi meningkatkan peluang mengesannya.

Sehingga kini, mangsa masih belum ditemukan dan operasi SAR diteruskan dengan pemantauan rapi terhadap keadaan arus serta kawasan pencarian. Pihak berkuasa memaklumkan sebarang perkembangan terkini mengenai operasi akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Lelaki Dikhuatiri Lemas Selepas Terjatuh Ke Sungai Melaka first appeared on #1 The News Malaysia.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
bLink
Popular Posts