Post FB Yang Menyayat Hati, Mengenai Kos Rawatan Hospital Bapa Jadi Viral

by Oh! Semput


2
SHARES
27
VIEWS
Posted on 11 May 2017 07:01:19

PETALING JAYA: Seorang netizen telah memuat turun satu post yang menyayat hati dan membuka mata bagi masyarakat untuk melihat  kemudahan kesihatan yang dinikmati oleh rakyat Malaysia.

Razali menulis dengan terperinci  bagaimana beberapa kos rawatan  bapanya telah ditukar kepada RM 0.00 selepas beliau menyerahkan kad pengenalan bapa kepada pihak kaunter.

“Saya hanya mempunyai RM100 di dalam poket saya tiada duit dalam bank. Itu semua wang yang  ada untuk makan tengah hari, dan bahan api / tol kembali ke Melaka,” tulis Razali.

Apabila dia melihat resit yang dikeluarkan hanya RM31.80, Razali berkata menangis di ” dan mengucapkan terima kasih kepada semua pegawai-pegawai yang membantunya.

Seorang lagi netzien, Alzamani menjelaskan apa yang pesakit biasanya dapat dengan bayaran RM1  di jabatan kecemasan hospital awam.

Untuk RM1, beliau berkata, pesakit biasanya mendapatkan perundingan (bernilai RM200), X-ray (RM100), ultrasound untuk beberapa kes (RM150), CT mengimbas beberapa kes (RM500), ujian darah (RM150) dan ubat-ubatan (RM150).

Beliau berkata jumlah kos adalah RM1,250, sambil menambah bahawa jumlah yang adalah “anggaran konservatif”.

“Anda membayar RM1. Kami menyerap RM1,249,” kata Alzamani.

Untuk rawatan pesakit luar di jabatan kecemasan untuk pesakit dengan “demam mudah” tetapi memerlukan ujian darah, X-ray dada, antibiotik dan pemerhatian, Alzamani berkata anggaran kos adalah RM500.

“Anda bayar RM1 dan kerajaan bayar RM499,” katanya.

“Apabila anda datang ke hospital awam, kos sebenar tidak ditunjukkan.

Post Alzamani telah viral dengan lebih daripada 5,000 saham di Facebook.

Razali kongsi post Alzamani pada halaman Facebook dan mengucapkan terima kasih kepada semua pegawai dan staf perubatan yang membantunya.

hkl

“Saya tidak sempat mengucapkan terima kasih kepada mereka masa lalu. Oleh itu, saya mengucapkan terima kasih kepada anda semua di sini,” katanya dalam laman Facebook beliau.

“Terima kasih atas dedikasi dan perkhidmatan anda yang tidak akan saya lupakan” kata Razali.

's

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts