7 Gaya Yoga yang Perlu Anda Cuba Untuk Mengatasi Sakit Senggugut

by Oh! Semput


8
SHARES
106
VIEWS
Posted on 11 May 2017 07:02:05


Bila tengok kalender dan anda tahu anda akan datang bulan, pasti membuatkan anda risau. Risau kerana sakitnya akan membuatkan anda terlantar seharian di atas katil, sehingga terpaksa makan ubat.

Semudah menukarkan diri anda menjadi malas ketika datang bulan, ianya sebenarnya lebih baik untuk anda menjadi seaktif yang boleh dalam waktu tersebut untuk membantu mengurangkan sakit senggugut.

Saya tahu dan faham, perkataan "aktif" itu agak aneh dan menakutkan apatah lagi ketika permulaan. Anda tidak perlu berlari untuk menjadi aktif.

Satu kajian baru menunjukkan gaya yoga yang mudah dapat melegakan walaupun sakit senggugut yang paling teruk.

Ini tujuh gaya yang anda boleh cuba setiap hari ketika datang bulan:

1. Baddha Konasana (Bound Angle Pose)

Ini gaya yang bagus ketika hari pertama atau kedua, apabila sakit senggugut yang paling tinggi. Gaya ini membuka pinggul anda dan merangsang organ perut dan ovari.


Duduk dengan meluruskan kaki ke hadapan. Tarik nafas dalam-dalam. Hembuskan nafas sambil membengkokkan lutut dan tarik tumit ke pinggul.

Secara perlahan-lahan, biarkan lutut anda turun ke bawah sambil menekan tapak kaki. Pastikan anda tidak memaksa lutut untuk ke bawah.

2. Dhanurasana (Bow Pose)

Gaya ini sangat membantu untuk mana-mana wanita yang mengalami sakit belakang ketika datang bulan.


Untuk mendapatkan posisi tersebut, baring di atas perut anda dengan meletakkan tangan di sisi, tapak tangan menghala ke atas.

Tarik nafas, hembuskan nafas sambil anda membengkokkan lutut, bawa tumit anda serapat yang mungkin ke punggung anda. Tarik nafas sekali lagi ketika tangan anda dibawa ke belakang dan pegang bahagian atas kaki anda. Hembuskan nafas ketika anda sudah mendapatkan gaya yang betul.

Selaraskan pernafasan anda dengan regangan kaki ke udara. Tarik nafas ketika anda memegang kaki, dan hembuskan nafas ketika anda melepaskan tekanan.

3. Ustrasana (Camel Pose)

Ini gaya yang anda boleh cuba jika anda sering mengalami masalah penghadaman ketika datang bulan. Gaya unta ini dapat membantu meningkatkan penghadaman, jadi anda dapat mengurangkan masalah perut kembung.


Seimbangkan diri anda dalam keadaan melutut. Bengkokkan siku anda dan letakkan di bahagian bawah belakang, kawasan di atas punggung (elakkan memicit), dan halakan jari ke bawah.

Secara perlahan-lahan, gerakkan badan anda ke belakang seperti menyandar sehingga anda merasakan satu regangan yang bagus pada bahagian belakang badan anda.

Orang yang baru bermula dengan yoga boleh melakukan setakat itu sahaja, tetapi jika anda sudah mahir, atau anda ingin melakukan dengn lebih lagi, gerakkan tangan anda ke tapak kaki.

4. Malasana (Garland Pose)

Jika anda merasakan sedikit sembelit ketika datang bulan, gaya ini sangat sesuai untuk anda.


Mulakan dengan berdiri dengan kaki yang dijarakkan lebih lebar daripada bahu anda. Tunduk ke bawah dalam keadaan mencangkung (squat).

Pejamkan mata dan fokus pada pernafasan anda selama seminit. Apabila anda hendak berdiri, bangun secara perlahan-lahan dan regangkan tangan anda ke atas.

5. Supta Matsyendrasana (Reclined Spinal Twist)

Simpan gaya ini ketika hari yang paling stress ketika datang bulan, apabila fizikal dan mental anda benar-benar mengubah mood anda.


Baring dengan membengkokkan lutut anda, kaki diletakkan di atas lantai, dan tangan di sisi anda.

Tarik nafas dan apabila anda menghembuskan nafas, angkat lutut anda dan peluk serapat mungkin dengan dada anda.

Luruskan kaki kiri anda tetapi anda masih memeluk lutut kanan. Gunakan tangan kiri untuk meletakkan lutut kanan di atas kaki kiri, dengan keadaan atas badan selurus yang mungkin.

Ulang dengan kaki lain pula. Pastikan anda kekalkan nafas dalam dan tenang.

6. Bhujangasana (Cobra Pose)

Gaya ini sesuai untuk mana-mana wanita yang ingin bernafas dengan baik ketika datang bulan. Ini akan membuka paru-paru dan melegakan asthma.


Mulakan dengan baring di atas perut dengan merehatkan kaki anda. Lakukan gaya seperti tekan tubi.

Tarik nafas, dan angkat dada anda ke atas, dalam keadaan badan masih seimbang di atas tapak tangan. Hembuskan nafas ketika anda menolak ke atas yang boleh, sambil mengekalkan pinggul anda di bawah.

7. Matsayasana (Fish Pose)

Jika sakit senggugut membuatkan anda keletihan, ini bermakna anda perlu melakukan gaya ini, yang akan membantu anda menangani keletihan.


Baring dengan membengkokkan lutut anda. Tarik nafas ketika anda mengangkat pinggul dan letakkan tangan anda di bawah punggung tapak tangan menghala ke bawah). Hembuskan nafas secara perlahan-lahan.

Tarik nafas sekali lagi ketika anda menekan lengan anda dan angkat badan anda ke atas dengan melengkung bahagian belakang anda seboleh yang mungkin. Ketatkan lengkungan ketika anda menarik nafas, dan longgarkan ketika anda menghembus nafas.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts