Polis Siasat Unsur Buli Dalam Kes Kematian Pelajar Di Setapak

by Oh! Semput


4
SHARES
55
VIEWS
Posted on 23 Aug 2026 04:30:43

Polis sedang menyiasat dakwaan unsur buli yang dikaitkan dengan kematian seorang pelajar perempuan berusia 14 tahun di sebuah kediaman di Setapak, Kuala Lumpur, pada Selasa lalu.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Fadil Marsus berkata, siasatan berkaitan dakwaan buli dijalankan selepas ibu mangsa membuat laporan polis kira-kira jam 7.49 malam pada Rabu.

Susulan laporan tersebut, Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Wangsa Maju mengambil tindakan dengan menjalankan siasatan lanjut. Setakat ini, sebanyak 92 keterangan saksi telah dirakam bagi membantu pihak polis mendapatkan maklumat berkaitan kejadian.

Menurut Fadil, mangsa sebelum itu ditemukan dalam keadaan tidak sedarkan diri di dalam biliknya di kediaman keluarga di Jalan Langkawi sekitar jam 1.59 pagi Selasa.

Remaja berkenaan kemudian dikejarkan ke Jabatan Kecemasan Hospital Kuala Lumpur (HKL) menggunakan ambulans untuk mendapatkan rawatan kecemasan. Bagaimanapun, pegawai perubatan mengesahkan mangsa meninggal dunia kira-kira jam 2.25 pagi.

Bedah siasat kemudiannya dilakukan oleh Pegawai Perubatan Forensik HKL, manakala satu laporan mati mengejut dibuka pada peringkat awal.

Mangsa difahamkan merupakan pelajar sebuah sekolah menengah di Setapak. Dakwaan mengenai kemungkinan remaja itu menjadi mangsa buli kemudiannya tersebar di media sosial sebelum laporan rasmi dibuat kepada polis.

Kes kini disiasat mengikut Seksyen 507B Kanun Keseksaan, yang merangkumi perbuatan atau komunikasi bersifat mengancam, menghina atau mencela sehingga menyebabkan gangguan, tekanan, ketakutan atau kebimbangan terhadap seseorang.

Jika disabitkan kesalahan, peruntukan itu boleh membawa hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Bagaimanapun, polis setakat ini belum mengesahkan bahawa unsur buli menjadi punca kematian mangsa. Siasatan masih dijalankan bagi menentukan fakta sebenar serta sama ada terdapat kaitan antara dakwaan buli dengan kematian tersebut.

Polis turut menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat spekulasi atau menyebarkan maklumat yang belum disahkan kerana perkara itu berpotensi mengganggu siasatan.

Sesiapa yang mempunyai maklumat berkaitan kejadian diminta menghubungi Pegawai Penyiasat, Asisten Superintenden Baldev Singh Gurdial Singh di talian 03-9289 9222 atau 012-480 6062. Maklumat juga boleh disalurkan kepada Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-2115 9999 atau mana-mana balai polis berhampiran.

Polis Siasat Unsur Buli Dalam Kes Kematian Pelajar Di Setapak first appeared on #1 The News Malaysia.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
bLink
Popular Posts