Kaji Selidik PPBM Sangat Berat Sebelah – Penganalisis

by Oh! Semput


3
SHARES
34
VIEWS
Posted on 11 May 2017 07:01:19

Kaji selidik

KUALA LUMPUR: Satu kajian oleh Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang bertajuk “Apa yang Malaysia Mahu” mendapati terdapat beberapa persoalan terutamanya mengenai “sampling” yang digunakan.

Kajian tersebut menyatakan bahawa PAS adalah parti yang paling popular di negara ini, diikuti dengan Barisan Nasional (BN) dan PKR.

Satu lagi dapatan kajian ini ialah Presiden PAS, Abdul Hadi Awang adalah calon utama yang paling digemari selepas pemimpin PPBM Muhyiddin Yassin dan Dr Mahathir Mohamad.

Sementara itu, kaji selidik itu juga menyatakan sokongan umum yang kuat terhadap RUU 355 walaupun ia didapati memecahbelahkan orang Melayu.

Kaji selidik itu dijalankan di antara Julai dan Ogos tahun lepas di mana hampir 3,000 responden dari 30 kawasan Parlimen di seluruh negara.

1,952 atau 67.6% daripada responden adalah Melayu, 687 atau 23% adalah orang Cina, dan hanya 168 atau 5.6% adalah daripada kaum India. Baki 78 responden adalah kaum Bumiputera dari Sabah dan Sarawak, serta tidak ditentukan “kaum lain”.

Bagi kawasan tinggal responden, hanya 625 (23.1%) adalah dari kawasan bandar, manakala baki responden yang berselerak di sekitar kawasan luar bandar, bandar-bandar kecil, dan penempatan seperti Felda.

Menurut ahli akademik, Dr Jeniri Amir, kajian itu perlu sekurang-kurangnya 50% daripada mereka dari kawasan bandar, kerana mereka membentuk kira-kira jumlah yang sama pengundi.

Ini kerana jika mereka yang  datang terutamanya dari kawasan luar bandar atau separa bandar, maka hasil dapatan akan menjadi “sangat berat sebelah”, kata Profesor Madya Universiti Malaysia Sarawak.

“Adalah penting bagi mana-mana kaji selidik untuk mempunyai kesahihan dan apa pun, mereka mesti mengetahui sentimen sebenar. Sepatutnya tidak ada apa-apa agenda tersembunyi, “katanya kepada FMT.

Jeniri berkata  demografi itu juga perlu menjelaskan mengapa Anwar Ibrahim berada di kedudukan keenam di belakang Muhyiddin, Mahathir, Hadi, dan juga Mukhriz Mahathir dalam isu calon sebagai Perdana Menteri.

“Jika majoriti daripada mereka adalah orang Cina, penemuan mungkin telah berbeza. Itulah sebabnya ia adalah penting untuk mempunyai responden yang mencerminkan demografi di negara ini. ”

Universiti Malaya Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi menegaskan bahawa hasil kajian  tidak boleh diterima pakai kerana keadaan politik kini amat berbeza daripada apabila kaji selidik itu dijalankan, hampir setahun yang lalu.

“Jika lebih ramai orang dari kawasan bandar telah ditemuramah, keputusan akan menjadi sama sekali berbeza,” katanya.

“Dan pada tahun lepas, Akta 355 tidak hangat seperti tahun ini  kerana terdapat juga persoalan PAS menarik diri dari PKR.

“Selain itu, PAS kemudian dilihat sebagai parti orang Melayu Islam yang akan tidak pernah membentuk sebarang kerjasama politik dengan Umno.”

Pakar  undang-undang dan perlembagaan, Dr Abdul Aziz Bari bersetuju, sambil menambah bahawa Pakatan Harapan telah hanya bermula sekitar kawasan luar bandar dan separa bandar untuk memberitahu rakyat di sana mengenai dakwaan rasuah dan salah urus yang dilakukan oleh kerajaan BN akhir tahun lepas.

Oleh itu, pada masa yang kaji selidik itu dijalankan, ini orang ramai tidak mungkin masih tidak pasti sejauh mana skandal 1MDB, katanya.

“Penduduk luar bandar dan separa bandar perlu lebih bergantung kepada media arus perdana seperti Utusan dan TV3 untuk maklumat. Jadi mungkin mereka terbeli dengan dakwaan kerajaan bahawa semua adalah baik dengan negara ini.

“Tetapi ada kesedaran yang lebih besar sekarang, yang membuatkan saya merasa bahawa ada sesuatu yang agak ganjil dengan kajian ini.”

Sementara itu, bekas menteri undang-undang Zaid Ibrahim, ketika dihubungi, berkata kaji selidik itu adalah “tidak boleh dipercayai”, dan bahawa ia bukan satu gambaran yang tepat tentang apa yang negara benar-benar mahu.

“Jika anda bertanya soalan-soalan ini kepada mereka yang mungkin ahli-ahli atau penyokong PAS, mereka mungkin akan berkata mereka fikir sangat sangat daripada Hadi.

“Tetapi jika anda bertanya kepada kumpulan kawan saya, Hadi akan berada di bahagian bawah. Jadi kajian ini tidak boleh dipercayai, kerana dalam apa-apa kajian, penemuan banyak bergantung kepada metodologi, siapa di belakangnya, dan bagaimana soalan-soalan yang diungkap.

“Ada apa-apa yang membimbangkan (kira-kira kaji selidik).”

Menurut Ahli Majlis Tertinggi PPBM, Rais Hussin, kaji selidik itu telah diketuai oleh tujuh profesor universiti awam, yang identiti tidak didedahkan, dan dilaksanakan oleh 45 pembanci yang dikaji selidik responden muka-muka di kawasan berkenaan.

's

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts