PM Mahu Isu Tapak Perumahan Generasi Kedua FELDA Diselesaikan Segera

by Oh! Semput


7
SHARES
85
VIEWS
Posted on 26 Jul 2026 04:31:32

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan agar usaha menyelesaikan isu penyediaan tapak perumahan untuk generasi kedua FELDA dipercepatkan, sekali gus memastikan inisiatif yang diumumkan sempena Sambutan Hari Peneroka dan ulang tahun ke-70 FELDA dapat dilaksanakan tanpa sebarang kelewatan.

Anwar berkata, kerajaan akan menyediakan satu kertas dasar dalam tempoh sebulan sebelum dibentangkan dalam mesyuarat bersama Menteri Besar, Ketua Menteri dan Premier negeri bagi membolehkan pelaksanaan pembinaan rumah kedua di kawasan penempatan FELDA disegerakan.

Beliau menegaskan bahawa keputusan dasar telah dibuat dan kini keutamaan adalah memastikan pelaksanaannya berjalan lancar. Sehubungan itu, Tenaga Nasional Berhad (TNB) diminta mempercepatkan penyediaan bekalan elektrik, manakala kerajaan negeri pula dipertanggungjawabkan untuk menyelesaikan penyediaan bekalan air dan kemudahan asas lain di kawasan terlibat.

Menurut beliau, sekiranya terdapat kerajaan negeri yang berdepan kekangan kewangan dalam melaksanakan projek berkenaan, Kementerian Kewangan bersedia meneliti bentuk bantuan yang sesuai bagi memastikan projek perumahan generasi kedua FELDA tidak tergendala.

Perdana Menteri turut memaklumkan bahawa Rang Undang-Undang (RUU) bagi meminda Akta Tanah (Kawasan Penempatan Berkelompok) 1960 (Akta 530) dijangka dibentangkan di Parlimen sebelum penghujung tahun ini. Pindaan itu bertujuan membolehkan pembinaan lebih daripada satu unit rumah di atas satu lot kediaman milik peneroka, sekali gus memberi peluang kepada anak-anak peneroka untuk terus menetap di kawasan FELDA.

Beliau menjelaskan draf pindaan berkenaan akan melalui proses kelulusan Lembaga Pengarah FELDA sebelum dibawa ke Jemaah Menteri dan seterusnya dibentangkan di Parlimen. Bagaimanapun, beberapa program berkaitan perumahan masih boleh dilaksanakan lebih awal sekiranya mendapat persetujuan FELDA, Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri.

Sebelum ini, pada 7 Julai lalu, kerajaan mengumumkan tujuh inisiatif baharu sempena Sambutan Hari Peneroka dan 70 Tahun FELDA, termasuk peruntukan RM990 juta bagi pembiayaan semula pinjaman Sukuk FELDA serta langkah penghapusan hutang peneroka. Selain itu, lebih RM1 bilion turut diperuntukkan dalam belanjawan tahun hadapan bagi meneruskan pelbagai program pembangunan FELDA, termasuk penyelesaian isu perumahan yang telah lama menjadi keutamaan masyarakat peneroka.

Anwar berharap segala usaha yang dirancang dapat menamatkan isu perumahan generasi kedua FELDA yang berlarutan sejak sekian lama, sekali gus menjamin kesejahteraan dan masa depan komuniti peneroka di seluruh negara.

PM Mahu Isu Tapak Perumahan Generasi Kedua FELDA Diselesaikan Segera first appeared on #1 The News Malaysia.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
bLink
Popular Posts