Malaysia Harus Tiru Bagaimana Beradabnya Pengiring Kereta PM Jepun Ini

by Oh! Semput


2
SHARES
23
VIEWS
Posted on 08 Mar 2017 08:00:26


Setiap pemimpin negara mempunyai polisi yang berbeza. Ada sesetengah yang menggunakan segala kuasa mereka untuk berbakti kepada rakyat, dan ada juga yang melakukan sebaliknya.

Pada tahap yang tertentu, kita boleh nilai sendiri dengan melihat bagaimana Presiden atau rombongan Perdana Menteri mengiringi pemimpin di jalan raya. Apabila berlaku keadaan ini, biasanya pengiring akan memastikan bahawa anda berhenti sehingga rombongan mereka lalu.

Namun, lain pula situasinya di Jepun. Sebuah video tersebar menunjukkan bagaimana pengiring Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe, membuka tingkap sebagai isyarat untuk menunjukkan rasa hormat dan mengucapkan terima kasih kepada pengguna-pengguna jalan raya yang lain. Video yang viral di laman sosial itu mengejutkan ramai orang di seluruh dunia.


Rombongan rasmi itu tidak lebih daripada lima kereta dan tidak menyebabkan trafik terhenti. Tidak seperti apa yang kita biasa lihat, pengguna jalan raya diminta untuk bergerak ketepi jalan atau memberhentikan kenderaan mereka, hanya semata-mata untuk memberi ruang kepada VIP di tengah-tengah kesesakan lalu lintas.

Tidakkah lebih baik jika orang kenamaan dan ahli politik kita mencontohi sikap Perdana Menteri Jepun ini di jalan raya sekurang-kurangnya?

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts