Rawat Sakit Gigi Menggunakan Kaedah Islam Dan Ayat Al-Quran

by Oh! Semput


12
SHARES
151
VIEWS
Posted on 25 Sep 2016 12:00:53


1. Baca surah Al Fatihah
2. Baca Doa dibawah sebanyak 7kali

Diriwayatkan oleh Al-Bayhaqiy menyatakan bahawa Abdullah bin Rawahah telah mengadu sakit geraham kepada Rasulullah SAW. Baginda meletakkan tangan kanannya ke atas dagunya di mana terdapat geraham yang sakit tadi lalu membaca doa berikut tujuh kali: 


Selain itu boleh juga mencuba dengan ayat ini (Surah Al Mulk Ayat 23) :
Katakanlah (wahai Muhammad): "Allah yang menciptakan kamu (dari tiada kepada ada), dan mengadakan bagi kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (untuk kamu bersyukur, tetapi) amatlah sedikit kamu bersyukur". 

1. akkan jari anda pada gigi yang sakit dan bacalah surah al-mulk ayat 23 ini secara berulang kali. Tawakal kepada Allah semoga gigi cepat sembuh.

2. akkan jari anda di bahagian gigi yang sakit, bahagian luar seperti dipipi dan urut berlawan arah jam. Baca surah al-mulk ayat 23 di atas sebanyak yang boleh.

3. Boleh juga letakkan bawang putih dan baca surah al mulk ayat 23 diatas.

*******************************************************************

Ad-daruqutni pula meriwayatkan dalam al-Afrad daripada Ibn Abbas berkata, Nabi s.a.w. bersabada, maksudnya: “Sesiapa meletakkan jarinya atas gigi tersebut lalu dibacakan ayat ke-98 surah al-an’am dan ayat ini, maka dia akan sembuh dengan izin Allah s.w.t.” 

Surah Al-An'am ayat 98 :
Dan Dia lah yang mencipta kamu dari diri yang satu (Adam), maka (bagi kamu) disediakan tempat tetap (dalam tulang sulbi bapa kamu atau di bumi), dan tempat simpanan (dalam rahim ibu atau dalam kubur). Sesungguhnya Kami telah jelaskan tanda-tanda kebesaran (Kami) satu persatu bagi orang-orang yang mengerti (secara mendalam). 

************************************************************

Sakit gigi merupakan sakit paling menyeksakan, nak tidur pun tak lena, makan pun tak selera. Apatah lagi dengar bunyi bising pun rasa nak mengamuk je... Anak² bermain riuh rendah pun rasa nak marah je..

PETUA BAGI MENGHILANGKAN SAKIT GIGI

1. Campurkan sedikit cuka dalam segelas air suam. Gunakan air ini untuk berkumur. Amalkan tiga kali sehari sehingga rasa sakit hilang.

2. Untuk gigi geraham berlubang, tumbuk seulas bawang putih hingga lumat dan masukkan sedikit cuka. Masukkan bahan tadi ke dalam lubang gigi.

3. Gunakan minyak cengkih. akkan sedikit minyak cengkih ke atas kapas dan letakkan di dalam gigi yang berlubang. 

4. Garam mengandungi zat sodium yang boleh membasmi bakteria pada gigi. Campurkan sedikit garam dalam segelas air suam dan kumur-kumur dengan air tersebut.

5. Kunyah sedikit kapur sirih pada gigi yang sakit sehingga lumat. Amalkan sehingga rasa sakit gigi hilang.

6. Makan buah belimbing buluh bersama sedikit garam.

7. Gigit 3 kuntum bunga cengkih pada gigi yang sakit. Jika gigi berlubang, tumbuk bunga cengkih dan isikan ke dalam lubang gigi dan tutup dengan kapas.

8. Untuk gigi berlubang, ambil getah pada tampuk buah betik muda dan sapukan pada gigi yang sakit dengan putik kapas.

9. Untuk gigi geraham berlubang, tumbuk seulas bawang putih hingga lumat dan masukkan sedikit cuka. Masukkan bahan tadi ke dalam lubang gigi.

10. Sapukan getah pokok kemboja pada gigi yang sakit.

* Jika sakit masih melarat, sila berjumpa doktor gigi untuk dapatkan rawatan yang selanjutnya.

: http://darlingninie.blogspot.my

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts