Terlepas Laluan’ Alasan Pemandu Myvi Lawan Arus

by Oh! Semput


4
SHARES
49
VIEWS
Posted on 05 Oct 2026 11:30:35

Tindakan seorang lelaki tempatan memandu sebuah Perodua Myvi berwarna merah secara melawan arus di susur masuk Lebuhraya Maju Expressway (MEX), Lingkaran Putrajaya, tular di media sosial sebelum berjaya dikesan polis.

Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Norhizam Bahaman, berkata pihaknya mengesan rakaman berdurasi kira-kira 25 saat yang memaparkan kejadian berkenaan sebelum Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) IPD Sepang menjalankan usaha mengesan pemandu terbabit.

Menurutnya, hasil siasatan mendapati pemandu lelaki berusia lingkungan 40-an itu dipercayai dalam perjalanan dari Putrajaya menuju Puchong sebelum terlepas laluan ke arah Plaza Tol MEX (Putrajaya).

Pemandu terbabit kemudian dipercayai membuat pusingan untuk berpatah balik dengan memandu melawan arus kira-kira 30 meter bagi mendapatkan semula laluan menuju Puchong.

Dalam rakaman tersebut, kenderaan berkenaan dilihat menggunakan lampu kecemasan dan dipandu pada kelajuan rendah sebelum memasuki semula laluan ke arah Puchong.

Norhizam berkata pemandu berkenaan merupakan penjawat awam dan mempunyai lesen memandu yang masih sah. Pemandu serta kenderaan terbabit telah dikesan dan dibawa ke BSPT IPD Sepang untuk tindakan serta siasatan lanjut, manakala keterangannya turut direkodkan.

Walaupun kejadian itu tidak mengakibatkan kemalangan atau kecederaan kepada pengguna jalan raya lain, tindakan memandu melawan arus tetap boleh mendatangkan risiko kepada keselamatan pengguna lain.

Kes disiasat mengikut Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 berkaitan kesalahan memandu secara melulu atau membahayakan.

Polis turut menasihatkan orang ramai supaya sentiasa mematuhi peraturan lalu lintas dan tidak mengambil tindakan berbahaya sekiranya tersalah laluan. Sebarang maklumat berkaitan kejadian juga boleh disalurkan kepada pihak polis bagi membantu siasatan.

Terlepas Laluan’ Alasan Pemandu Myvi Lawan Arus first appeared on #1 The News Malaysia.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
bLink
Popular Posts