Pengukuhan Pertahanan Negara Perlukan Peruntukan Tambahan – PM Anwar

by Oh! Semput


6
SHARES
82
VIEWS
Posted on 18 Aug 2026 15:00:45

Malaysia mungkin perlu menyediakan tambahan peruntukan pertahanan bernilai ratusan juta hingga berbilion ringgit bagi meningkatkan kesiapsiagaan negara menghadapi perubahan landskap keselamatan yang semakin kompleks, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata, keperluan memperkukuh pertahanan perlu dinilai berdasarkan perubahan geopolitik di rantau Asia Tenggara, terutama persaingan strategik antara Amerika Syarikat dan China yang semakin memberi kesan kepada persekitaran keselamatan serantau.

Menurut beliau, kerajaan sudah meningkatkan peruntukan pertahanan sejak dua hingga tiga tahun lalu, namun perkembangan semasa memerlukan Malaysia melihat semula keperluan aset serta keupayaan ketenteraan negara.

Antara kawasan yang mendapat perhatian ialah Sabah kerana kedudukannya yang berhampiran selatan Filipina. Anwar berkata perkembangan di Pulau Balabac, yang terletak berhampiran Pulau Banggi, perlu dipantau kerana kawasan tersebut sedang dibangunkan sebagai kemudahan ketenteraan oleh Filipina bersama Amerika Syarikat.

Kedudukan Balabac yang dekat dengan Sabah menjadi lebih sensitif kerana isu tuntutan terhadap Sabah masih menjadi antara perkara yang perlu diurus dengan berhati-hati dalam hubungan Malaysia-Filipina.

Bagaimanapun, Anwar mengakui Malaysia tidak mempunyai kemampuan untuk membangunkan pangkalan tentera dan udara pada skala seperti di Balabac. Sebaliknya, kerajaan mahu memastikan sekurang-kurangnya keupayaan pertahanan minimum negara ditingkatkan supaya kedaulatan serta keselamatan Malaysia sentiasa terpelihara.

Keperluan tersebut turut merangkumi pemodenan aset, kesiapsiagaan anggota, pengawasan sempadan serta kemampuan menghadapi ancaman baharu yang tidak semestinya berbentuk peperangan konvensional.

Bagi Sabah, aspek keselamatan maritim turut menjadi perhatian kerana negeri itu berhadapan kawasan perairan yang luas dan laluan strategik berhampiran sempadan Malaysia-Filipina. Keupayaan mengesan pencerobohan, penyeludupan dan aktiviti rentas sempadan menjadi antara faktor penting dalam memastikan keselamatan kawasan tersebut.

Dalam masa sama, Malaysia tidak mahu peningkatan keupayaan pertahanan menjejaskan hubungan diplomatik dengan kuasa besar. Anwar menegaskan negara perlu terus menjalinkan hubungan baik dengan Amerika Syarikat dan China supaya kepentingan nasional dapat dipelihara ketika persaingan kedua-dua kuasa itu semakin ketara di rantau ini.

Perbincangan mengenai pertahanan turut berlaku ketika kerajaan sedang menyediakan Belanjawan 2027. Pembentangan belanjawan berkenaan dijadual berlangsung di Parlimen pada 9 Oktober 2026.

Bagaimanapun, kenyataan mengenai keperluan tambahan ratusan juta hingga berbilion ringgit itu tidak bermakna jumlah tersebut telah dimuktamadkan. Ia merupakan gambaran mengenai skala peruntukan yang mungkin diperlukan berdasarkan penilaian keselamatan dan keperluan aset pertahanan negara.

Malaysia sebelum ini sudah memperuntukkan lebih RM21 bilion kepada Kementerian Pertahanan bagi 2026, menunjukkan pertahanan sememangnya menjadi antara komponen penting dalam perbelanjaan kerajaan.

Dengan keadaan geopolitik yang semakin berubah, cabaran Malaysia kini adalah memastikan angkatan pertahanan mempunyai aset dan teknologi yang mencukupi tanpa membebankan kewangan negara. Pendekatan kerajaan juga dilihat cuba mengekalkan keseimbangan antara pengukuhan ketenteraan, keselamatan sempadan dan diplomasi.

Bagi Anwar, Malaysia tidak perlu berlumba membina kekuatan ketenteraan seperti kuasa besar, tetapi negara mesti mempunyai kemampuan yang cukup untuk mempertahankan wilayah, kedaulatan dan kepentingan nasional sekiranya keadaan keselamatan serantau terus berubah.

Pengukuhan Pertahanan Negara Perlukan Peruntukan Tambahan – PM Anwar first appeared on #1 The News Malaysia.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
bLink
Popular Posts