by Oh! Semput
Polis sedang menjalankan siasatan berhubung video yang tular di media sosial mengenai penjualan tudung bercorak Jalur Gemilang yang didakwa tidak lengkap di sebuah pasar raya di Subang Jaya, Selangor.
Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Wan Azlan Wan Mamat berkata, pihaknya menerima laporan polis berhubung perkara itu kira-kira 4.49 petang semalam selepas isu tersebut mendapat perhatian orang ramai.
Hasil pemeriksaan awal mendapati hanya sebahagian daripada tudung yang diterima daripada pembekal mempunyai corak Jalur Gemilang yang tidak lengkap.
Menurut beliau, pihak pasar raya telah mengambil tindakan segera dengan mengeluarkan dan mengasingkan produk terbabit daripada kawasan jualan bagi memastikan tudung berkenaan tidak terus dipasarkan kepada orang awam.
Susulan penularan video tersebut, polis membuka siasatan mengikut Seksyen 5 Akta Lambang dan Nama (Mencegah Penggunaan Tidak Wajar) 1963, yang berkaitan penggunaan lambang termasuk Jalur Gemilang yang tidak menepati ciri atau sifat ditetapkan.
Siasatan turut dijalankan mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan, berkaitan perbuatan sengaja mengaibkan atau melakukan provokasi dengan niat membangkitkan pecah keamanan.
Polis bagaimanapun belum membuat kesimpulan mengenai bagaimana corak Jalur Gemilang yang tidak lengkap itu boleh terdapat pada sebahagian produk berkenaan. Perkara tersebut masih dalam siasatan dan pihak berkuasa perlu menentukan punca serta pihak yang bertanggungjawab.
Wan Azlan turut meminta orang ramai supaya tidak membuat spekulasi atau membuat kesimpulan berdasarkan kandungan yang tersebar di media sosial.
Mereka yang mempunyai maklumat berkaitan kejadian diminta menyalurkannya kepada Ibu Pejabat Polis Daerah Subang Jaya bagi membantu siasatan.
Kes ini turut menjadi perhatian kerana Jalur Gemilang merupakan lambang rasmi negara yang penggunaannya tertakluk kepada ketetapan tertentu. Justeru, siasatan diperlukan bagi membezakan sama ada isu berkenaan berpunca daripada kesilapan pengeluaran, kecuaian pembekal atau wujud unsur lain yang melanggar undang-undang.
Polis Siasat Isu Tudung Bercorak Jalur Gemilang Tidak Lengkap first appeared on #1 The News Malaysia.